Nagyvilág

Volt engedélye fegyvereihez a pozsonyi ámokfutónak

Mindhárom nála talált lőfegyverhez volt engedélye annak a 48 éves férfinak, aki hétfőn délelőtt hét embert lőtt le Pozsonyban, majd magával is végzett - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a szlovák rendőrség.

A Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság legfrissebb adatai szerint a sebesültek száma 13. Tíz embert kórházban ápolnak, hárman pedig hazatérhettek. A hétfő délutáni híradások még 15 sérültről számoltak be, akik közül 13-an kerültek kórházba, két személyt pedig a helyszínen láttak el. Az egyik sérült cseh állampolgár.

Röviddel tíz óra után érkezett lakossági bejelentés a rendőrségi segélyhívón keresztül, és az első járőrök két percen belül a helyszínen voltak. A támadó röviddel az előtt ért ki abból a tömbházból, amelynek egyik, harmadik emeleti lakásában öt embert – négy nőt és egy férfit – lőtt le, majd a bejáratnál egy hatodikat is. Utóbb kiderült, mind a hatan egy család tagjai. Daniel Lipšic belügyminiszter a sajtó érdeklődésére azt is megerősítette, hogy a hat áldozat roma származású.

Lapértesülések szerint a lövöldöző férfi korábban katonaként vagy rendőrként szolgált, ám a belügyminiszter a TA3 hírtelevízió hétfő esti vitaműsorában sem közölt részleteket.

A támadó a ház előtt sorra lőtt mindenkire, akit a környéken – a ház ablakaiban, erkélyein – meglátott. Hétfő délután ötkor derült ki, hogy hetedik áldozata egy 52 éves nő, akit ötödik emeleti lakása erkélyén vagy annak közelében ért halálos haslövés.

A körbekerített, a ház tövébe szorult férfi végül öngyilkos lett: a legfrissebb rendőrségi jelentés szerint a koponyáját lőtte szét. Holtteste mellett egy, a szlovák hadseregnél is rendszeresített 58-as típusú gépkarabélyt és további két lőfegyvert találtak sok lőszerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik