Nagyvilág

Komorowski győz a lengyel elnökválasztáson

Bár még nem hozták nyilvánosságra a végeredményt, a vasárnapi lengyel választásokat a liberális Polgári Platform jelöltje, Bronislaw Komorowski nyerte meg a konzervatív Jaroslaw Kaczynski ellenében.

A vasárnap esti urnazárást követően ismertetett exit-poll felmérések egyöntetűen azt mutatták ki, hogy Komorowski kis fölénnyel utasította maga mögé a konzervatív Jaroslaw Kaczynskit, a repülőszerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski volt államfő ikertestvérét, aki nem sokkal az exit-poll felmérések alapján előrevetített választási eredmény ismertté válása után elismerte vereségét azzal, hogy gratulált Komorowskinak. “Gratulálok a győztesnek. Gratulálok Bronislaw Komorowskinak” – mondta.

Komorowski hívei diadalittasan ünnepelték a felmérések alapján megválasztott elnököt, aki az őt éltető tömeg előtt azt hangoztatta, hogy a “demokrácia győzött”. “A lengyeleknek megvan az okuk a büszkeségre, mert ma a demokrácia diadalmaskodott”. Hozzáfűzte, hogy a lengyel társadalom egységének megteremtéséért fog dolgozni.

A szavazatok összeszámlálása során azonban rövid időre felcsillant a remény a Kaczynski-tábor előtt, hogy esetleg a korábban jelzettől eltérően, az ő javukra alakul a választás kimenetele. A szavazatok húsz százalékos feldolgozottsága már kisebb előnyt, 50,61 százalékot mutatott ki Komorowski javára, mint azt az exit-poll felmérések jelezték.

Miután pedig a voksok feldolgozottsága meghaladta az 50 százalékot, a konzervatív jelölt került az élre a szavazatok 50,41 százalékával, ekkor Komorowski 49,59 százalékon állt.
A nyolcvan százalékos feldolgozottság azonban ismét Komorowski előnyét mutatta, és ez az előny a szavazatok csaknem végleges összeszámlálása alapján tovább nőtt 52,6 százalékra, míg a Kaczynskira leadott szavazatok aránya 47,4 százalékra csökkent.

A részvételi arány igen magas volt, a nyári szabadságolások ellenére a választópolgárok 55,29 százaléka járult az urnák elé.
Az országos választási bizottság közlése szerint hétfő délután hozza nyilvánosságra a választási végeredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik