Nagyvilág

G20: egyetértés és megosztottság

A fejlett és fejlődő országok (G20) vezetőinek torontói csúcstalálkozóján a résztvevők a világgazdaság növekedésének fellendítése iránti elkötelezettségüket hangoztatták ugyan, de nem rejtették véka alá az államháztartási hiány csökkentésével kapcsolatos nézetkülönbségeiket.

Az állam- és kormányfők egész szombaton meggyőző nyilatkozatokat tettek a világgazdasági növekedés fellendítése iránti elkötelezettségüket bizonyítván. A hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) szerint “a nemzedékek óta legsúlyosabb gazdasági válság után a világban megkezdődött a törékeny növekedés”.

Az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának a különböző megközelítés ellenére egyaránt a hosszú távú fenntartható növekedés a célja – mondta Barack Obama amerikai elnök. “Ugyanazt az utat követjük, amely a globális növekedés és stabilitás útja” – tette hozzá David Cameron brit miniszterelnök.

A G20 azonban nem hagyhatta figyelmen kívül a növekedés fenyegető egyik legnagyobb veszélyt, az államháztartási hiány könyörtelen növekedését a világ legnagyobb gazdaságaiban.
A kanadai házigazda azt szeretné, hogy az államháztartási hiány csökkentése legyen a vasárnap elfogadásra kerülő záróközlemény egyik legfontosabb pontja. Stephen Harper kanadai miniszterelnök azt szeretné elérni, hogy a G20 országai “2013-ig a felére csökkentsék az államháztartási deficitet, és kezdjék meg csökkenteni – 2016-ig – az adósságnak a hazai össztermékhez viszonyított arányát” – mondta szóvivője, Dimitri Soudas.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerint a csúcstalálkozónak elsősorban a gazdasági növekedésre kell összpontosítania. “Európa egyes részeit” és Japánt illetően megjegyezte: “még nem láttak ezen országok részéről egységes politikát, amely meggyőzné a világot arról, hogy belső kereslet okozta erőteljesebb növekedés lesz ezekben az országokban”.

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint azonban van egyfajta konszenzus. “Azt mondjuk, egyeztetve kell előkészíteni a válságból kivezető forgatókönyveket. A G8 tárgyalóasztalánál nincsen egyetlen tárgyalófél sem, amely kétségbe vonta volna az eladósodás és a deficit csökkentésének szükségességét, s azt, hogy ezt az egyes országok helyzetének figyelembe vételével, pragmatikusan tegye.

Guido Mantega brazil pénzügyminiszter, aki Luiz Inácio Lula da Silva elnök távollétében a brazil küldöttséget vezeti, az európaiakat bírálta. “A növekedés élénkítése helyett ezek az országok a költségvetés kiigazításával foglalkoznak, s ha exportálnak, ezt a kiigazítást a mi kárunkra teszik” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik