Nagyvilág

Több tízezer kirgiz tér haza

A dél-kirgizisztáni etnikai zavargások menekültjeinek tízezrei tértek haza az elmúlt hetekben a szomszédos Üzbegisztánból.

“Csak az elmúlt 24 órában több mint tízezer menekült lépett be az országba a határátkelő-helyeken konfliktusmentesen. Ez azt jelenti, hogy már több, mint 46 ezren hazatértek” – jelentette ki újságíróknak a kirgiz határőrség helyettes vezetője, Csolponbek Turuszbekov.

A kirgiz határőrség adatai szerint a fegyveres etnikai összecsapások elől 75 ezren kerestek menedéket Üzbegisztánban – többségükben üzbég nemzetiségű nők, gyermekek, öregek és sebesültek. Segélyszervezetek ugyanakkor 100-110 ezerre teszik a számukat.
Több tízezer kirgiz tér haza 1

Ugyanakkor még legalább 300 ezer ember vált menekültté Kirgizisztánon belül. Emellett, a hivatalos adatok szerint 251 ember halt meg az Os és Dzsalálábád városokban lezajlott pogromokban; az áldozatok tényleges száma azonban tízszer ennyi is lehet az ideiglenes kormány szerint.

Ráadásul számos megfigyelő attól tart, hogy az összetűzések kiújulhatnak az új alkotmányról vasárnap tartandó népszavazás előtt.

Az országos választási bizottság elnöke, Akilbek Szárijev szerdán Biskekben kijelentette, hogy minden menekültnek biztosítani kívánják a szavazáson a részvételt, beleértve azokat is, akik még nem tértek vissza az üzbég határ túloldaláról.
“Két tényezőt kell figyelembe vennünk: egyrészt, hogy az üzbég vezetés megengedi-e, hogy az ő területükön is lebonyolítsuk a szavazást, másrészt a menekültek saját kívánságát” – mondta Szárijev, kitérve arra, hogy a menekültek között is vannak vezetők, akikkel konzultálniuk kell. A szavazás lebonyolítását nehezíti majd, hogy sokaknak az iratai odavesztek.
Több tízezer kirgiz tér haza 1

A Bakijev elnök megdöntése után április közepén felállt ideiglenes kabinet a súlyos etnikai zavargások ellenére ragaszkodik a referendum megtartásához, hogy megfelelő jogalapot teremtsen a következő kormány számára.

A szavazók vasárnap arról is döntenek majd, hogy megszüntessék-e az alkotmánybíróság intézményét, s hogy felhatalmazást adnak-e az ideiglenes kormányt vezető Roza Otunbajevának az államfői poszt 2011. december 31-ig való átmeneti betöltésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik