Nagyvilág

20 milliárdos kártalanítási alap a BP-től

A BP olajcég Barack Obama amerikai elnök kérésére a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa károsultjai számára kártérítési alapot hoz létre, melynek értéke 20 milliárd dollár lesz.

A független alapot az az ügyvéd fogja kezelni, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak családtagjait is képviselte a kártérítések kifizetésekor. Az olajcég és az amerikai elnök találkozót egy nappal azután tartották meg Washingtonban, hogy Obama gondatlansággal vádolta meg a céget a Fehér Ház ovális irodájában elhangzott tévébeszédében. Az elnök hangsúlyozta, hogy az alapot nem ellenőrizheti a BP, csak egy független, harmadik fél, ami biztosítja, hogy a kifizetések méltányosak legyenek, és időben megtörténjenek.
A szakértők ezzel egy időben jelentősen, ötven százalékkal növelték a mexikói-öbölbeli mélytengeri kőolajkiömlés miatt a tengerbe folyó olaj mennyiségére vonatkozó becslésüket. Az új adat – napi 35-60 ezer hordó – sokkal nagyobb, mint a múlt csütörtöki, amikor még napi 20-40 ezer hordónyira tették a szivárgást, jóllehet már az is jócskán meghaladta a korábban becsült napi 12-19 ezer hordós mennyiséget.A kártérítésből fedezik a tengervíz és a partok megtisztításának, az élővilág mentésének költségeit, és kompenzálják az elveszett munkahelyek, csődbe ment vállalkozások miatt keletkezett hátrányokat.

A Fehér Ház előzetesen nem jelölte meg, hogy mekkora összeget vár el a BP-től, de képviselők 20 milliárd dollárt emlegettek. A szerdai, előzetes megállapodás nem zárja ki, hogy a cégnek még többet kelljen fizetnie – jelezte egy washingtoni kormányzati forrás. Az április 20-i balesetben 11 munkás életét vesztette, a kiömlő olaj 190 kilométer hosszan szennyezte be a partokat, tönkretéve a halászatot és a turizmust az érintett területen, s eddig még fel nem mért kárt tett az élővilágban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik