Nagyvilág

Bugárnak így nem kell a magyar állampolgárság

A Most-Híd párt szlovákiai magyar elnöke szerint jogilag nem támadható a pozsonyi állampolgársági törvény módosítása. Bugár Béla az fn.hu-nak adott villáminterjújában elismeri, a hisztérikus szlovák reakciók miatt egyre kevesebben szeretnének magyar állampolgárságot. Ő sem akar.


Megtámadják a szlovák állampolgársági törvény szerdán elfogadott módosítását?

Kétséges, hogy jogilag támadható-e. Tudomásom szerint egy 2007-es uniós egyezmény – amelyet Magyarország és Szlovákia is aláírt – VII. cikkelye kimondja, hogy elvehető az állampolgárság attól, aki önként másikért folyamodik. Pozsony csak ezt használta ki. Talán a munkahelyek elvesztésének kilátásba helyezése támadható.

A jogi út mellett felmerült másfajta tiltakozás is?

Szlovákiában választási kampány van, így ennek az ügynek nincs most akkora mozgósító ereje. Éppen ezért hiba volt a Fidesztől ezt most bedobni. A szlovák és a magyar kormány is felelőtlen volt.

Korábban egyeztettek a kettős állampolgárságról a leendő kormánnyal?

Nem állnak velünk szóba. Martonyi János azt üzente, hogy csak a szlovák választások után ülne le velünk.

Mit szólnak a szlovákiai magyarok az ügyhöz?

Félnek. Aki eddig gondolkozott a kettős állampolgárságon, azokat is elriasztják a hisztérikus szlovák reakciók. Attól is tartani lehet, hogy a Felvidéken élő magyar állampolgár kiszorul a magyar és a szlovák szociális ellátórendszerből is. Könnyen hontalanná válhatunk a saját szülőföldünkön.

Ön folyamodik magyar állampolgárságért?

A parlamentbe pályázó képviselőjelöltként a saját választóimat csapnám be, ha felvenném a magyar állampolgárságot és azonmód elveszteném a mandátumomat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik