Nagyvilág

Az olajfolt elérte a Mississippit

Kellemetlen, ragacsos, rozsdavörös olajszennyeződés érte el a Mexikó-öbölben a Mississippi partján fekvő lápvidéket - jelentette pénteken a CBS televízió.

A Louisianával szomszédos Mississippinél is eddig csak kátránydarabokat vetett partra a víz, és egészen híg olajszennyeződés volt megfigyelhető. Most már viszont tömény, hol élénkvörös, hol sötétbarna, orrfacsaró szagot árasztó olaj ragad a mocsárvilág növényeire, amelyek gazdag élővilágnak, ritka madaraknak, emlősöknek és halaknak nyújtanak otthont. Egyelőre nem érkezett jelentés állatok tömeges pusztulásáról és nincsenek képek olajban tocsogó állatokról sem, ahogy az Exxon Valdez tankhajó 1989-es alaszkai katasztrófája után történt. A hatóságok azonban valami hasonló bekövetkezésétől tartanak.

A BP – az egy hónappal ezelőtt felrobbant olajfúró platform üzemeltetője, a kárelhárítás irányítója – közölte: a mélytengeri kúttól a leeresztett csövön keresztül változó ütemben képesek a felszínre juttatni a feltörő olajat. A mennyiség a korábbi napi 5000 hordó (800 ezer liter) helyett az utóbbi napokban 2200 hordóra (350 ezer literre) esett vissza. Tudósok pénteken figyelmeztettek: a másfél kilométeres mélységben tengerbe ömlő olajnak csak egyhatvanad része jut fel a felszínre, hatalmas olajtömegek hónapokig, sőt, esetleg évekig a mélyben fognak lebegni. Fennáll a veszélye annak, hogy a mérgező olaj több száz vagy ezer mérföld távolságban bukkan majd fel valamikor.
Az amerikai kongresszus nyomására a BP élő videokapcsolatot helyezett el az interneten a mélytengeri szivárgásról, amely azonban rövid idő alatt összeomlott, olyan sokan kattintottak a linkre.

A BP által közölt becslés szerint az eltelt egy hónap alatt legalább 6 millió gallon (22,7 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. Ez még elmarad az egyik legsúlyosabb észak-amerikai olajkatasztrófától: az Exxon Valdez tankhajó 1989-es alaszkai balesete után 11 million gallon (41,6 millió liter) olaj szennyezte be a tengert és a partot.

Egyre több amerikai szakértő vonja azonban kétségbe a BP adatait. Steve Wereley, az indianai Purdue Egyetem mérnöke – aki részt vett egy kongresszusi meghallgatáson – például azt állítja, hogy a jelenlegi két szivárgásból naponta 3,9 million gallon (11,3 millió liter) olaj jut a tengerbe. Számítása szerint eddig körülbelül 126 millió gallon (476 millió liter) nyersolaj került a Mexikói-öböl vizébe, ez az Exxon Valdez-féle szennyeződés tizenegyszerese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik