Nagyvilág

Irán: Obama csődjét jelentenék az új szankciók

Irán ellenáll a szankcióknak, az Egyesült Államok, illetve szövetségesei nyomásgyakorlásának, és nem lép ki az atomsorompó-szerződésből (NPT).

Ezt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök közölte kedden New Yorkban.

“A szankciók nem állíthatják meg az iráni népet. Az iráni nép képes ellenállni az Egyesült Államok és szövetségesei nyomásának” – hangoztatta Ahmadinezsád az NPT utókonferenciája alkalmából tartott másfél órás sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy Irán nem örül ugyan a szankcióknak, de nem is tart tőlük.

Ahmadinezsád arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb korlátozásokat foganatosít Irán ellen, Teherán és Washington kapcsolatai “sosem fognak újra megjavulni”. Az újabb szankciók Barack Obama amerikai elnök politikájának csődjét jelentenék – tette hozzá.

Az iráni elnök kijelentette, hogy országa nem fogja követni Észak-Korea példáját, és nem lép ki az atomsorompó-szerződésből. Mahmúd Ahmadinezsád arról is beszélt, hogy az ENSZ BT átalakításra szorul, mert az Egyesült Államok állandó nyomása alatt áll. Mint mondta: több európai ország hivatalos képviselője mondta neki azt, hogy Washington nyomást gyakorol rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik