Tudomány

Távirányítással műtöttek egy pácienst

A világon elsőként hajtottak végre távirányítású robot segítségével szívritmust helyreállító műtétet szerdán egy brit kórházban.

Andre Ng, aki a műtőn kívül tartózkodva vezette le a 70 éves férfi operációját, elmondta, hogy a beavatkozás várakozáson felülien jól sikerült, a páciens rendszertelen szívritmusát egy órán belül sikerült normalizálni.

A leicesteri Glenfield Kórházban végrehajtott műtétnél a katétereket az ágyéknál lévő combartériákon át vezette fel Ng a szív kamráiba. A katétereken lévő elektródákkal állapította meg, hogy a szív mely területének hibás ingerületvezetése okozta a páciens ritmuszavarát, majd ezen a területen az egyik katéterrel ablációt (szövetégetést) hajtott végre.

A távműtét előnye, hogy a speciális szakértelmet igénylő beavatkozást a világ bármely pontján lévő páciensen elvégezhetik. Az eljárásnak helyben is van előnye, mert a műtétet végző szívsebésznek nem kell a képalkotásra használt röntgensugarak miatt végig ólommellényben állnia a páciens mellett, így az esetleg elhúzódó műtét végén is megfelelően képes koncentrálni tevékenységére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik