Nagyvilág

Brutális megszorítások jönnek

Hivatalos görög bejelentés a válságkezelési megállapodásról.

Megszületett a megállapodás Görögország, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió között a többéves pénzügyi támogatási csomagról – jelentette be vasárnap Athénban Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök. A kormány rendkívüli ülésén, a televízióban élőben közvetített beszédében leszögezte: a tárgyalások a kormány azon erőfeszítéseinek részét képezték, hogy elkerüljék a csődhelyzetet. Hozzátette: a megállapodáshoz kapcsolódó szigorú takarékossági program a görög lakosságtól is nagy áldozatokat kíván.

A kormányfő nem ismertette a megállapodás részleteit, de azt kiemelte, hogy mindeddig példátlan méretű nemzetközi támogatási nagyságrendről van szó. Papandreu szerint fennállt a veszély, hogy a probléma továbbterjed, még nehezebb helyzetbe hozza Görögországot, sőt az euróövezet más államait is. Ezért volt szükség a mielőbbi megállapodásra, amelyet “a semmiből építettek fel”.

A miniszterelnök hangoztatta, hogy most több nehéz év vár a lakosságra, de elsősorban az állami szektorra, mert az a “nagybeteg”. Miközben az állami szférában a jövedelmeket és nyugdíjakat súlyosan érintik a takarékossági intézkedések, a magánszektorra azok hatása közvetlenül nem terjed ki – jelentette be. A gazdaság szigor nélkül a csőd elkerülhetetlen lenne – ismételte meg Papandreu, aki szerint az államnak évi 60 milliárd eurós kölcsönigénye van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik