Nagyvilág

görög megerősítés: megszületett a görög-EU-IMF megállapodás

Egy görög kormányforrás is megerősítette a megállapodás létrejöttét.

Megszületett szombat este a Görögország, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti hitelmegállapodás – erősítette meg ma egy név nélkül nyilatkozó görög kormányforrás. A nyilatkozó szerint a megállapodást a görög minisztertanács vasárnapi ülésén hozzák nyilvánosságra. Az egyezség részleteiről a kormányülést követően sajtóértekezleten ad tájékoztatást Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter.

A Dow Jones hírügynökség úgy értesült, hogy Görögország igen szigorú intézkedéseket léptet életbe a három évre szóló, 100-120 milliárd dolláros támogatásért cserébe.Egyebek között megszüntetik az állami alkalmazottak 13. és 14. havi juttatását, továbbá három évre befagyasztják az állami és a magánszektorban dolgozók bérét. Az intézkedések között szerepel továbbá, hogy a 700 eurónál nagyobb nyugdíjban részesülők nem kapnak 13. és 14. havi nyugdíjat.

A görög kormány vasárnap egyidejűleg azt is bejelenti, hogy két százalékponttal emeli minden termék áfáját. Az intézkedésekkel a görög kormánynak az a célja, hogy két év alatt 10 százalékponttal mérsékelje az államháztartás GDP-arányos hiányát a tavalyi 13,6 százalékról, amivel az így megközelítené az EU által felső határként engedélyezett 3,0 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik