Nagyvilág

Thaiföldön a hadseregre vár a rend helyreállítása

Mindeddig kudarcot vallottak a kormányellenes tüntetők több mint egy hónapja tartó demonstrációit leállítani próbáló hatósági erőfeszítések.

Abhiszit tévébeszédben jelentette be, hogy ezentúl Anupong Paocsinda hadseregparancsnok irányítja azokat a biztonsági erőket, amelyek feladata az ellenzéki “vörösingesek” erőszakos akcióinak megakadályozása. A kormányfő elismerte, hogy eredménytelenek maradtak a közrend helyreállítására tett erőfeszítések.

Eddig Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes felelt a közrend fenntartásáért, de péntek reggel kudarcba fulladt a “vörösingesek” vezérkarának őrizetbe vételére indított rendőri akció.

A tüntetők és a rendőrség egybehangzó közlése szerint fegyvertelen rohamrendőrök százait vezényelték délelőtt a Bangkok belvárosában lévő SC Park Hotelhez, amelyben a “vörösingeseknek” – a 2006-ban korrupcióval megvádolt és puccsal eltávolított Thakszin Sinavatra kormányfő támogatóinak – a vezérkara meghúzta magát, de hat vezetőjüknek sikerült egérutat nyernie. Az ellenzékiek “biztonságuk garantálására” túszul ejtették az akciót végrehajtó rendőri alakulat egy vezérőrnagyát és egy ezredesét.

Szuthep Thaugszuban felügyelte azt a múlt szombati akciót is, amelynek során a biztonsági erők összecsaptak a bangkoki belváros egy részét megszálló tüntetőkkel. Az összetűzésben 24 ember meghalt.

A thaiföldi fővárosban formálisan rendkívüli állapot van érvényben, tilos minden, ötfősnél nagyobb csoport gyülekezése. A tilalmat azonban figyelmen kívül hagyják a Bangkok szívét, idegenforgalmi és üzleti központját megszállva tartó tüntetők.

A “vörösingesek” már öt hete tüntetnek a kormány ellen, amelyre egyre nagyobb nyomás nehezedik. A thaiföldi választási bizottság hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményezett az Abhiszit kormányfő vezette Demokrata Párt korrupt finanszírozása ügyében. A hadsereg parancsnoka szerint az előre hozott választások kínálják az egyetlen kiutat az országot négy éve, Thakszin eltávolítása óta szorongató belpolitikai válságsorozatból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik