Nagyvilág

Sólyom és Bajnai vasárnap utazik a lengyel elnöki pár temetésére

Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap jelen lesz Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége krakkói temetésén.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a lengyel külügyminisztérium az elnöki pár vasárnapi temetésére hívta meg az államfőt. A temetés délután kettő órakor lesz a krakkói Mária-templomban – tette hozzá.

Az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon miniszterelnök is a vasárnapi temetésre megy, azonban az államfő és a kormányfő nem együtt utazik.

Szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. A katasztrófa következtében 97 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.

Lech Kaczynski elnök temetési szertartása kétnapos lesz, az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap. A kabinet a szombati napot nemzeti gyásznappá nyilvánította a lengyel köztársasági elnök halála miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik