Nagyvilág

Washington bírálja Izraelt

Az amerikai kormány bírálta szerdán Izraelt amiatt, hogy egyoldalúan az izraeli nemzeti örökség részévé nyilvánított két, a zsidók és a muzulmánok által is szentként tisztelt ciszjordániai helyet.

A bírálat Hillary Clinton külügyminiszter szájából hangzott el akkor, amikor egy kongresszusi bizottság előtt beszélt a közel-keleti megbékélés esélyeiről. Clinton elmondta: már sikerült megalapozni, hogy az abbamaradt izraeli-palesztin béketárgyalásokat felújítsák. Arról nem beszélt, hogy a tárgyalások mikor kezdődhetnének el.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tiltakozások hullámát indította el szerte az arab világban vasárnap azzal a bejelentésével, hogy Ráhel, illetve a pátriárkák sírját is felveszik Izrael történelmi örökségének a listájára.

Mark Toner, amerikai külügyi szóvivő kijelenttette: a washingtoni kormányzat provokatívnak és zavarónak tartja Netanjahu lépését abból a szempontból is, hogy az érdekelt felek visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.

Moszkvában szerdán jelentették be, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta közel-keleti kvartett következő ülését március 19-én az orosz fővárosban tartják meg.

Az amerikai diplomácia vezetője a bizottság előtt a közelgő ülésről szólva szükségesnek mondta, hogy az érdekelt felek megkezdjék a palesztin területek végső státusáról szóló egyeztetéseket, mert az ebben a kérdésben mutatkozó nézeteltérések állandósítják a konfliktust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik