Nagyvilág

Merényletre készültek Obama eskütételén

Az amerikai hírszerző szolgálatok attól tartottak, hogy szomáliai szélsőségesek csoportja pokolgépet robbant Barack Obama elnöki eskütételén - írta a The New York Times című napilap hétfőn.

A ceremóniát végül semmi nem zavarta meg, Obama 2009. január 20-án letette a hivatali esküt a kongresszus székháza, a Capitolium előtt. A fenyegetést azonban olyannyira komolyan vették, hogy tervet dolgoztak ki egy esetleges vészhelyzet esetére, ideértve az esetleges utód megnevezését, ha Obamát meggyilkolnák.

Nem sokkal az eskütétel előtt a leköszönő és az új elnök, valamint legközelebbi munkatársaik összeültek, hogy áttekintsék a helyzetet. Mivel a szenátus még nem hagyta jóvá a kinevezést az Obama-kormányzat egyetlen tagjának esetében sem, úgy döntöttek, hogy a folyamatosság biztosításának érdekében Robert Gates követné Obamát az elnöki székben.

Gates akkor már két éve dolgozott védelmi miniszterként, s tudott volt, hogy megőrzi posztját Obama kormányzatában. Gates nem vehetett részt az eskütételen, hanem egy titkos helyen várta ki az ünnepség végét.

“Minden jel arra utalt, hogy valós a veszély” – jelentette ki Juan Carlos Zarate, George Bush volt elnök terrorügyekben illetékes tanácsadója. John Brennan, Obama tanácsadója megerősítette, hogy hihetőnek és hitelesnek tűnt a fenyegetés.

Végül hamisnak bizonyult a riasztás, amely a névtelen feljelentés klasszikus példája volt. Az egyik szélsőséges csoport az Egyesült Államokat akarta felhasználni arra, hogy leszámoljon riválisával. Amikor megtudta, hogy Kanadán keresztül az Egyesült Államokba akarnak beszivárogni a vetélytársak, úgy intézte, hogy az információ eljusson a megfelelő amerikai hatóságokig. A riadókészültség lefújásáig 72 óra telt el – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik