Nagyvilág

Izrael válaszolt a Hamász ajánlatára

Az izraeli kormány eljuttatta válaszát a Hamász palesztin fundamentalista szervezet új ajánlatára a két fél közötti fogolycserére vonatkozóan - jelentette az izraeli rádió kedden kormányzati körökre hivatkozva.

A közlés szerint a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével ülésező, hat miniszterből álló szűkebb izraeli kabinet hosszas tanácskozások után keddre virradóra utasította Chágáj Hadasz izraeli közvetítőt, hogy folytassa erőfeszítéseit a Hamász fogságában lévő Gilád Salit izraeli katona szabadon bocsátása érdekében.

Salitot három és fél évvel ezelőtt a Gázai övezetet uraló Hamász egyik kommandója rabolta el. Szabadon bocsátásáért cserében az iszlamista szervezet mintegy 1000 izraeli börtönben lévő palesztin fogoly elengedését követeli. Az Izrael és Hamász közötti tárgyalásokon közvetítőként részt vesz a német Ernst Uhrlau.

A Háárec című izraeli lap kedden azt írta, hogy Izrael alapvetően egyetért a fogolycsere feltételeivel, ellenzi viszont azoknak a palesztinoknak a visszatérését Ciszjordániába, akik halálos merényletek részesei voltak. Ragaszkodik ahhoz, hogy őket a Gázai övezetbe vagy egy harmadik országba száműzzék. Ha a Hamász beleegyezik ebbe, összehívják a teljes izraeli kormányt, hogy jóváhagyja a megállapodást.

A Hamász kedden azzal vádolta az izraeli kormányt, hogy akadályozza a fogolycsere-megállapodás létrejöttét. Szami Abu Zuhri, a palesztin iszlamista szervezet szóvivője azt mondta, hogy a szűkebb izraeli kabinet hétfői ülése a bizonyíték arra, hogy az izraeli kormány akadályozza és késlelteti a megállapodást.

Magas rangú izraeli illetékesek a kedden hajnalban véget ért kabinetülésről nyilatkozva azt mondták, hogy azon nem született döntés a fogolycsere-megállapodásról. De az a tény, hogy nem hívtak össze újabb kormányülést, arra utal, hogy megegyezés született a Hamásznak adandó válaszról.

A fogolycsere nagy sikert jelentene a Gázai övezetet uraló Hamásznak, és hozzájárulhatna a térség blokádjának enyhítéséhez is. Salit fogva tartása ugyanis az egyik oka annak, hogy Izrael szigorú embargó alatt tartja a Gázai övezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik