Külföld

Ismét Emil Boc a román kormányfő

admin
admin

2009. 12. 17. 11:00

Traian Basescu újjáválasztott román államfő ismét Emil Bocot nevezte meg miniszterelnök-jelöltnek csütörtökön.

Boc a jelenlegi ügyvivő román kormányt vezeti, miután a teljhatalmú kabinetje október közepén megbukott a parlamentben.

Már a pártokkal folytatott szerdai konzultáción Basescu jelezte, hogy politikai (vagyis nem szakértői) kormányt akar, ezért várható volt, hogy a Demokrata Liberális Párt sorából nevezi meg a miniszterelnök-jelöltet.

Basescu azzal indokolta a döntését, hogy egyes pártok továbbra is “kampányhangulatban” élnek, így a pártokkal folytatott konzultáción nem alakult ki egységes álláspont.

Ezért volt kénytelen elfogadni a demokraták javaslatát, akik pártelnöküket, a jelenlegi ügyvivő kormányfőt javasolták miniszterelnöknek – mondta.

Az államfő annak a reményének adott hangot, hogy a parlament megszavazza majd a Boc által javasolt kormányt, hiszen ettől függ a Nemzetközi Valutaalappal kötött készenléti hitelegyezmény további sorsa.
Románia várhatóan februárban kaphatja meg a soron következő hitelrészleteket a nemzetközi pénzintézettől, de csak abban az esetben, ha a parlament legkésőbb január 16-ig elfogadja a költségvetést. Basescu szerint ez csak akkor lehetséges, ha a parlament december 23-án megszavazza a kormányt, amely az év végéig a törvényhozói testület elé terjeszti a büdzsét.

A következő román kormánynak a PD-L mellett várhatóan tagja lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amely már előrehaladott tárgyalásokat folytat a demokratákkal.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.