Nagyvilág

Fico: a nyelvtörvény diplomáciai siker

Fico szerint a nyelvtörvény Szlovákia diplomáciai sikere. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának más a véleménye: szerintük az egész európai politikára negatív hatást gyakorolhat ezzel Szlovákia.

Robert Fico szerint az államnyelvtörvény ügye Szlovákia nagy diplomáciai sikere. “Erre kell építeni a jövőben is” – jelentette ki a szlovák miniszterelnök a pozsonyi TASR hírügynökségnek nyilatkozva csütörtökön.

Fico nem szegte meg a megállapodást?

Fico nem gondolja, hogy a nyelvtörvény végrehajtási utasításainak jóváhagyásával megsértette volna a szeptemberi magyar-szlovák kormányfői megállapodásokat. “Mindig nagyon ügyelek arra, kinek mit ígérek, hogy aztán képes legyek azt betartani” – szögezte le a kormányfő. Azt állítja: Szécsényben abban állapodtak meg Bajnai Gordonnal, hogy a törvény egyetlen cikkelyét sem kell megváltoztatni. “És be lett tartva. A törvény nem volt módosítva” – tette hozzá.

Szerinte a megállapodás részét képezte, hogy Szlovákia az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek ajánlásai szellemében kidolgozza a törvény alkalmazásának elveit. “Az összes ajánlását bedolgoztuk a törvénybe” – állítja a kormányfő.

Megjegyezte: ha a kisebbségügyi főbiztos hivatala nem adott volna írásos állásfoglalást arról, hogy az elvek szilárd alapot képeznek a törvény alkalmazásához, akkor azokat a kormány nem fogadta volna el. Robert Fico szerint a magyarországi helyzet egyetlen politikusnak – legyen az akár baloldali, akár jobboldali – sem engedi meg, hogy előzékenyen viselkedjen Szlovákiával szemben.

“Ez a magyar szocialistákra és Bajnai (Gordon) kormányfőre is vonatkozik, akivel nagyon korrekt a viszonyom. Nagyra értékelem, hogy képesek vagyunk bármilyen témát megvitatni, amikor az Európai Tanácsban találkozunk” – fejtette ki a szlovák politikus. Úgy véli: a magyar politikusok – ha a magyar-szlovák viszonyról van szó – egy pillanatig sem pihenhetnek, s ki kell használniuk minden alkalmat annak bizonyítására, hogy ők azok, akik Magyarországon a magyar nemzeti érdekeket védik.
“Ilyen kötelességteljesítésnek látom a magyar politikusok nyilatkozatait a szlovákiai nyelvtörvény címére is. Mi a nemzetközi kötelezettségekre, kapcsolatokra támaszkodunk” – húzta alá.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán közölte: Bajnai Gordon a szeptember 10-i magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón elfogadott megállapodás megszegésének értékeli, hogy a pozsonyi kormány szerdán jóváhagyta a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveit.

Európai ügy a szlovák nyelvtörvény elleni fellépés

Az egész európai politikára negatív hatást gyakorolhat Szlovákia nyelvi szélsőségek irányába mutató gyakorlata a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szerint.

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) alelnöke, a szervezet csütörtöki budapesti zárt ülését követően hangsúlyozta: a szlovákiai nyelvtörvény, illetve annak szerdán életbe lépett végrehajtási rendelete nem Magyarország és Szlovákia közötti kérdés, hanem olyan európai ügy, amellyel úgy kell foglalkozni, mint minden más szélsőség visszaszorításával.

Brüsszel számára elgondolkoztató lehet, hogy az Európai Unión kívüli Szerbiában sokkal pozitívabb lépések történnek a különböző nemzetiségek együttélése érdekében, mint az unióhoz tartozó Szlovákiában. “Gátat kell vetni ennek az őrültségnek, ami Szlovákiában történik” – közölte a felvidéki politikus.

Emberjogi kérdés

Kelemen András fideszes országgyűlési képviselő szerint Magyarországnak olyan emberjogi problémaként kell megfogalmaznia a kérdést, amelynek szlovákiai kezelése szembe megy az általánosan elfogadott európai elvekkel. Nyomasztónak nevezte a szlovákiai magyar kisebbség nyelvhasználati jogának alakulását, ugyanakkor arról is beszámolt, hogy – elsősorban az Európai Tanács berkeiben működő politikusok és jogászok körében – némi pozitív elmozdulást is érez az ügy nemzetközi megítélésében.

Szili Katalin, az KMKF állandó bizottságának elnöke kiemelte: a szlovákiai nyelvtörvény december 16-án kihirdetett végrehajtási rendelete a Szlovákiában élők helyzete mellett a két ország közti viszonyt is tovább rontotta.

A KMKF éppen ezért a kialakult helyzetről levélben tájékoztatta az Európai Tanács közgyűlésének elnökét, valamint az Európai Parlament elnökét, illetve az Egyesült Államok kongresszusának külügyi bizottságát is – fűzte hozzá a volt házelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik