Nagyvilág

Vérfürdő Bagdadban

Helyi médiajelentések és szemtanúk szerint 127 ember halt meg, több mint 450-en pedig megsebesültek öt robbanásban kedd reggel az iraki fővárosban.

Előzőleg a belügyminisztérium még azt közölte, hogy a robbantássorozatnak összesen 101 halottja és 182 sebesültje van. Később az al-Arabíja hírtelevízió számolt be arról, hogy a sebesültek száma meghaladja a 450-et.

A nagy erejű robbanások Bagdad központjában történtek sűrű egymásutánban, és hatalmas füstfelhők szálltak fel a helyszínekről – jelentette egy újságíró a közelből.

A legfrissebb jelentések szerint három robbanás a belügy- és a munkaügyi minisztérium, egy művészeti akadémia és egy bíróság épülete közelében történt. A negyedik merényletet a Bagdad déli részén fekvő Dúrában követték el: egy öngyilkos merénylő rendőr járőrre támadt. A műszaki főiskola előtt végrehajtott robbantásban 15 ember – három rendőr és 12 diák – meghalt, 23 diák megsebesült – közölte egy rendőrségi illetékes. Előzőleg szemtanúk és rendőrök azt mondták, hogy az al-Kahíra negyedben lévő al-Dzsurdzsa piacon robbantak fel gépkocsikba rejtett pokolgépek.

A keddi merényletek elkövetési módja az al-Kaida terrorhálózatra utal, s az augusztusi és októberi véres merényletekre emlékeztet, amelyekben több mint 250 ember halt meg, és több mint ezren megsebesültek az iraki fővárosban.

Az iraki parlament vasárnap éjszaka fogadta el az ország választási törvényének új változatát, s ezzel lehetővé vált, hogy a jövő év elején megtartsák a tervezett törvényhozási választásokat. Az iraki elnöki tanács kedden március 6-ra tűzte ki a parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik