Nagyvilág

Olaszországban fogták el a mumbai merényletek két segítőjét

Őrizetbe vett az olasz rendőrség szombaton két pakisztáni férfit, akit az egy évvel ezelőtti mumbai terrortámadás logisztikai támogatásával vádolnak.

Az észak-olaszországi Brescia városában elfogott két férfi – apa és fia – a rendőrség közlése szerint egy pénzátutalásokkal foglalkozó ügynökséget működtetett, és ezen keresztül segített pénzelni az indiai metropoliszban tavaly november 26-án kezdődött és három napon át tartó támadássorozatot, amelyben 166 ember halt meg és több mint 300-an megsebesültek.

A mumbai fegyveres támadások előtt egy nappal ők nyitották meg a szükséges pénz átutalásával annak az internetes telefonkapcsolatnak a számláját, amelyet azután a terroristák és cinkosaik használtak – mondta el Stefano Fonzi, a bresciai rendőrség terrorellenes részlegének vezetője.

Az ügyben tavaly december óta nyomoztak, miután az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodától, az FBI-tól riasztást kaptak, hogy a szóban forgó összeg Olaszországból érkezett – tette hozzá Fonzi.

Az olasz hatóságok bűnrészességgel és felbujtással, továbbá illegális pénzügyi tevékenységgel gyanúsítják a két pakisztánit.

Tíz fegyveres támadt tavaly november 26-án Mumbai Tádzs Mahal és Oberoi szállodájára, egy zsidó központra és egy pályaudvarra. A terrorcselekményt végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja, a 21 éves pakisztáni Mohammed Adzsmal Amir Iman a kihallgatások során elismerte, hogy kapcsolatban állt a pakisztáni szélsőségesekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik