Külföld

Rendkívüli állapot Salvadorban

admin
admin

2009. 11. 09. 07:28

Rendkívüli állapotot hirdettek vasárnaptól Salvadorban, ahol több száz halálos áldozatot követeltek a napok óta tartó heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlások.

Maurició Funes salvadori elnök vasárnapi rádióbeszédében bejelentette, hogy a természeti csapás eddig 124 halottat követelt az országban. Az államfő tragédiának minősítette a kialakult helyzetet, és azt hangsúlyozta, hogy az esőzések “felbecsülhetetlen károkat” okoztak Salvadornak.

Funes országosan rendkívüli állapotot hirdetett, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a tragédia következményeinek mérséklésére, a természeti csapás okozta károk helyreállítására lehessen összpontosítani, szavatolni a fedél nélkül maradtak ellátását és a gazdaság működőképességét.

A halálesetek a közép-amerikai ország öt különböző tartományában történtek, a legtöbben a középső országrészben fekvő San Vicente tartományban haltak meg. Az eltűntek száma meghaladja a hatvanat, s több mint tízezer embert kellett menedékhelyekre költöztetni. Számos településsel egyelőre nincs kapcsolat.

Az országtól keletre fekvő Nicaraguán csütörtökön vonult át az Ida hurrikán, és Salvadorban azóta folyamatosan esik az eső. A San Vicente tűzhányó közelében – San Salvadortól 60 kilométerre keletre – alig négy óra alatt 355 milliméter csapadék hullott.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.