Nagyvilág

Romániának is szakértői kormánya lesz

Szakértői kormányt készül megalakítani Lucian Croitoru román miniszterelnök-jelölt.

Croitorut a múlt csütörtökön bízta meg kormányalakítással Traian Basescu román államfő, miután a parlament megvonta a bizalmat Emil Boc miniszterelnök kisebbségi kormányától. Az alkotmány biztosította tíznapos határidő vasárnap jár le, ezért Croitoru vagy pénteken, vagy hétfőn terjeszti a parlament elé tizennégy tárcából állókabinetjének névsorát. Sajtóinformációk szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezt már pénteken megteszi.

A sajtóban kiszivárogtatott információk szerint Croitoru a Demokrata Liberális Párttal (PD-L) folytatott tárgyalások során közölte, hogy szakértői kormány megalakítását tervezi. A román pártok közül egyébként csak a Basescu politikai hátországát jelentő PD-L volt hajlandó vele érdemben tárgyalni a kabinetalakításról, mivel a többiek bejelentették: azt szeretnék, hogy az államfő Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét nevezze ki miniszterelnök-jelöltnek.

Croitoru közvetlenül felkérése után úgy nyilatkozott, hogy “politikai” kormány létrehozásában gondolkodik, de a román sajtó szerint időközben meggondolta magát, és kizárólag szakértőkből álló kabinetet tervez.

Ez tizennégy tagból állna, ami azt jelenti, hogy megszűnne néhány mostani minisztérium. Ezek közé tartozna az ifjúsági és sportminisztérium, a kis- és középvállalkozásokért felelős szaktárca, valamint a regionális fejlesztési minisztérium. Bukaresti megfigyelők azonban nem tartják valószínűnek, hogy a parlament bizalmat szavaz a Croitoru-kabinetnek.

A romániai kormányválság megoldásáról folytatott politikai vitában nagy hangsúlyt kapott az a kérdés, hogy vajon elmarad-e a Nemzetközi Valutaalap (IMF) október végére tervezett látogatására. Korábban ugyanis az IMF bejelentette, hogy csak a következő kormány beiktatása után küldené képviselőit Romániába, amelynek jelenleg ideiglenes, ügyvivő kormánya van. Emil Boc ügyvivő kormányfő ugyanezen a napon úgy nyilatkozott: jó esély vannak arra, hogy a Világbank küldöttsége is Romániába látogasson a következő két hétben.

Ez azért fontos az ország számára, mert az IMF-től 1,5 milliárd eurót kellene lehívnia az év utolsó negyedében, csak így lesz képes fedezni államháztartási hiányát. További egymilliárd eurót kellene kapnia Romániának az Európai Bizottságtól, de ez utóbbi testület leszögezte: csak akkor jön Bukarestbe tárgyalni a hitelrészletről, amikor majd stabil kormánya lesz az országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik