Nagyvilág

Romániában is Nagy Imrére emlékeztek

Az 1989-es romániai változásoknak is a magyarországi 1956 volt a forrása és ihletője - fejtették ki csütörtökön Snagovban a romániai forradalmárok képviselői, akik részt vettek a magyar nemzeti ünnep alkalmából Magy Imre emlékoszlopának koszorúzási ünnepségén.Rom

Az 1956-os forradalom miniszterelnökét és munkatársainak a budapesti jugoszláv nagykövetségre menekült csoportját annak idején a Bukarest közelében lévő Snagovba hurcolták, és ott tartották fogva szovjet parancsra az akkori román hatóságok.

Kényszerű száműzetésük e helyszínén 1997-ben állították fel az emlékoszlopot. Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzta az emlékhelyet október 23. alkalmából.

Az ünnepségen jelen volt Budai Richárd, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti szervezetének elnöke, Vasile Dumitru, Snagov alpolgármestere, akárcsak az 1989-es romániai forradalom emlékét ápoló egyesület több képviselője, valamennyien koszorút helyeztek el az emlékműnél.

A felszólalók valamennyien a szabadság, a demokrácia és az emberi méltóság közös értékeit méltatták. A román forradalmárok képviselői kiemelték: az 1989-es romániai változásoknak is 1956 volt a forrása és ihletője. Vasile Dumitru kiemelte: a város számára különösen fontos Nagy Imre emlékének ápolása, az a Magyarországgal és több magyar várossal folytatott együttműködést is kiválóan szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik