Nagyvilág

Túlélőt találtak Indonéziában

Élve húztak ki a romok alól egy 19 éves lányt péntek reggel az indonéziai Padangban, negyven órával azután, hogy nagy erejű földrengés rázta meg a szigetországot.

Hozzátartozók beszámolói alapján több ezer ember tűnt el a Richter-skála szerint 7,6-es erősségű szerdai földmozgás nyomán.

Padangban, a leginkább érintett Nyugat-Szumátra tartomány székhelyén nagyjából félezer épület dőlt össze. A 900 ezres város mindössze 50 kilométerre fekszik a földmozgás epicentrumától, a hatóságok szerint még több száz halott lehet a romok alatt. Némi reményre ad azonban okot, hogy a mentőcsapatok egy ház romjai alá szorult emberek hangját hallották 44 órával a katasztrófa után, nem kizárt tehát, hogy még ennyi idő után is találhatnak túlélőket.

Pénteken további egészségügyi csapatok, mentőkutyák, munkagépek, gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányok érkeztek a katasztrófa sújtotta térségbe. Délelőtt Budapestről egy 12 fős magyar mentőcsapat, illetve a Baptista Szeretetszolgálat 15 fős csoportja is elindult Indonéziába.

Az indonéziai hatóságok 777 emberről már bizonyosan tudják, hogy meghalt a katasztrófában. John Holmes, az ENSZ-főtitkár emberiességi ügyekért felelős helyettese pedig azt állította, hogy Szumátra szigetén legkevesebb 1100 ember vesztette életét.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke segítséget ígért a napokban természeti katasztrófák – földrengések, szökőárak – sújtotta délkelet-ázsiai és csendes-óceáni területeknek. A Világbank együttműködik az érintett országok kormányaival a szükséges pénzügyi támogatás előteremtésében – mondta Zoellick Isztambulban.

Indonézián kívül az óceániai Amerikai Szamoa partjait is erős, 8-as és 8,3-es erősségű földrengés rázta meg a hét elején. A szamoai szigetcsoporton csaknem kétszáz ember halt meg: mintegy 150 Szamoán, 31 Amerikai Szamoán és kilenc a szomszédos Tongán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik