Nagyvilág

Tízezrek tüntetnek Obama ellen

Több tízezren vonultak föl helyi idő szerint szombaton Washingtonban, tiltakozva az amerikai kormány tervezett egészségügyi reformja ellen. Ez volt az egyik legnagyobb tiltakozó akció Barack Obama ellen az elnök év eleji hivatalba lépése óta.

A tiltakozók szerint a tervezett reform ugrásszerűen megnöveli az állami kiadásokat, és túlságosan kiterjeszti az állami szerepvállalást. Volt, aki azt mázolta saját készítésű transzparensére, hogy Obama a szocializmus felé akarja vezetni az Egyesült Államokat.

Obama egy minnesotai baseballstadionban választási kampányeseményre emlékeztető rendezvényen azt mondta, a reform bírálói közül sokan “félelmeket terjesztenek, ahelyett, hogy kiállnának egy komoly vitára”. Szombaton, szokásos heti rádióbeszédében is a reform mellett érvelt, többek között utalt egy pénzügyminisztériumi jelentésre, amely szerint a 65 éven aluli amerikaiak fele a következő tíz évben elveszíti a betegbiztosítását, ha nem reformálják meg a rendszert.

Az amerikai elnök szerdán a kongresszus előtt gyújtó hangú beszédben érvelt az egészségügyi reform mellett; elviselhetetlennek nevezte, hogy 46 millió amerikainak ne legyen egészségbiztosítása. A republikánusok és a Demokrata Párt konzervatív szárnya ugyanakkor azzal riogat, hogy az állami egészségbiztosítás bevezetése az egész szektor államosításával fenyeget. Egyúttal figyelmeztettek arra, hogy “elszabadulhatnak” a reformra fordított kiadások.

A szombati tiltakozás szervezői és más, pénzügyi értelemben konzervatív csoportok a kisebb adóterhelés és a nagyobb költségvetési fegyelem hívei, és azt szeretnék, ha a kormányzat a lehető legkisebb mértékben avatkozna be az amerikaiak életébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik