Nagyvilág

Irán kész tárgyalni az atomprogramjáról

Teherán kész tárgyalni atomprogramjáról a Nyugattal a kölcsönös tisztelet alapján és előfeltételek nélkül - idézte az állami televízió kedden egy magas rangú iráni atomügyi tisztségviselő szavait.

Az előfeltételek nélküli tárgyalás Irán fő szempontja a nukleáris ügyekről szóló tárgyalásokon” – mondta Ali Asgar Szoltaníje, Irán képviselője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségben (NAÜ).

Iráni tisztségviselők a múltban is tettek már hasonló kijelentéseket Teherán nukleáris tevékenységének lehetséges megvitatásáról, miközben hangsúlyozták, hogy nem hátrálnak meg a Nyugattal folytatott vitában. Ám a júniusi elnökválasztást követő belpolitikai forrongás beárnyékolta a párbeszéd kilátásait, és a keddi bejelentés kellemes meglepetésként érheti Washingtont, még ha nincs is szó benne a Barack Obama amerikai elnök által a tárgyalásokra kitűzött jövő havi határidőről.

A Nyugat azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik. Irán, a világ ötödik legnagyobb olajexportőre viszont azt hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés természetű, csak áramtermelésre szolgál, és szó sem lehet nukleáris tevékenységének felfüggesztéséről vagy befagyasztásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik