Nagyvilág

Eladó Tito kedvenc szigete

Horvátország 2,5 milliárd euróért kínálja Josip Broz Tito kedvenc nyaralóhelyét, az adriai-tengeri Brioni-szigeteket. Az eladó szigetnek fontos magyar vonatkozásai vannak: 1956 novemberében itt jelentette be Hruscsov Titónak, hogy katonai megtorlásra készülnek hazánkban, és itt dőlt el az is, hogy a forradalom után Kádár János lesz a miniszterelnök.

A szigetvilág legnagyobb tagját, Brioni Grand szigetét 1,2 milliárd euróért, a teljes szigetcsoportot pedig 2,5 milliárd euróért árulja a horvát állam. A szerencsés vevők ezért az összegért nemcsak 14 szigetet kapnak, hanem egy ritka növényekkel és állatokkal teli nemzeti parkot, többek között Tito híres kakadumadarát, amely 52 évesen is jó erőnek örvend. A szigeten, amely 1921 és 1947 között olasz fennhatóság alatt állt, az ókori római birodalom idejéből származó romokat is találhatunk, valamint fosszilis dinoszaurusz-lábnyomokat is.

A sziget eladása annak a koncepciónak a részét képezi, amelynek segítségével a horvát állam a gazdasági válság következtében megbillent államháztartást próbálja rendbehozni.
Horvátországban a nemzeti termelés 2009-ben 5 százalékkal csökkent és 40 százalékkal kevesebb a külföldi beruházás. A tervek szerint a Brioni-szigeteken kívül az állami biztosítótársaságot, a vasútat és az energiaszektor egy részét is magánkézbe adják.

Tekintse meg képgalériánkat a gyönyörű szigetről! (montázs: Nagy Róbert

Tekintse meg képgalériánkat a gyönyörű szigetről! (montázs: Nagy Róbert)

A partoktól pár mérföldre található szigetcsoport az egykori jugoszláv vezető, Josip Broz Tito kedvenc nyaralóhelye volt. Tito, aki az el nem kötelezett országok mozgalmának egyik vezetőjeként kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett, előszeretettel szórakoztatta a világ vezetőit és hírességeit az idillikus környezetben.

Vendégei közé tartozott többek között II. Erzsébet, John F. Kennedy, Nasser egyiptomi elnök, Nehru indiai elnök, a legendás olasz színésznő, Sophia Loren és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök felesége, Eleanor Roosevelt is. A varázslatos helyet a kristálytiszta égszínkék tenger és a dús vegetáció miatt az Adriai-tenger Polinéziájának is nevezik.

A Brioni-szigetnek magyar vonatkozásai is vannak. Itt találkozott Hruscsov Titóval 1956. november 2-áról 3-adikára virradóra, hogy megtárgyalják a magyar forradalmi eseményeket követő lépéseket. Hruscsov közölte Titóval, hogy katonai akcióra készülnek, új miniszterelnökként pedig Kádár János és Münnich Ferenc neve vetődött fel. Tito volt az, aki végül meggyőzte Hruscsovot, hogy Kádár János alkalmasabb lenne kormányfőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik