Nagyvilág

Vannak túlélői az újabb Airbus-katasztrófának

Három holttestet is kiemeltek a tengerből a mentőmunkálatok során. A francia hatóságok a szóban forgó repülőgépnél korábban sok hibát észleltek.

Túlélőt találtak kedden a tengerben a Comore-szigetek közelében, abban a körzetben, ahol lezuhant a jemeni légitársaság utasszállító gépe.

A térségben rosszak voltak az időjárási viszonyok, a szél sebessége meghaladta az óránkénti száztíz kilométeres sebességet, és háborgott a tenger. Feltehetően ezek a körülmények vezettek ahhoz, hogy a repülőgép eltűnt a radar képernyőjéről.

Sok hiba volt a géppel

A francia hatóságok megfigyelés alatt tartották a Yemenia jemeni légitársaságot, és a szóban forgó repülőgépnél korábban sok hibát észleltek. Az Airbus A310 típusú gép 2007-ben Franciaországban volt felülvizsgálaton, és azóta a gép nem tért vissza újabb vizsgálatra. A Yemenia nem volt rajta ugyan az Európai Unió által összeállított, biztonsági szempontból veszélyesnek tartott légitársaságokat felsoroló feketelistán, de a francia hatóságok szigorúbban ellenőrizték annak gépeit.

Csecsemők a fedélzeten

A lezuhant utasszállító fedélzetén 153-an tartózkodtak, köztük három csecsemő. Hatvanhat francia állampolgár volt a gépen.
Nicolas Sarkozy francia államfő parancsot adott a hadseregnek, hogy a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni szigetről, Mayotte-ról, illetve Réunionról nyújtson segítséget a mentési munkálatokhoz. Ennek megfelelően két hadihajót és egy Transall típusú katonai szállítógépet vezényeltek a baleset körzetébe, s a helyszínre küldik a BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozóiroda egy csoportját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik