Élet-Stílus

Bővült a légitársaságok feketelistája

Rossz hír azoknak az utazóknak, akik a Borat című film nyomán Kazahsztánba vágynak, ugyanis számos kazah légitársasággal is bővült az uniós feketelista, így kevesebb szállító járhat Kazahsztán és Európa között. Ám nem ajánlatos Benin, Indonézia, valamint Ukrajna cégeit sem választani, ezekre is teljes uniós repülési tilalmat rendeltek el.

Az Európai Bizottság közzétette az unióban betiltott légitársaságok frissített listáját. A szakértők ezúttal hat kazahsztáni, egy thaiföldi működési engedéllyel rendelkezőt, egy ukrajnai légi fuvarozót, valamint a Beninben működési engedéllyel rendelkező összes céget kitiltotta az európai légtérből. Az uniós feketelista a következőkkel bővült: Angola, Benin, Egyenlítői-Guinea, Indonézia, a Kirgizisztán, Libéria, Sierra Leone, Szváziföld, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Gabon összes légi fuvarozója (kivéve a Gabon Airlines és az Afrijet kivételével, amelyeknél az utóbbi időben számos modern repülőgéppel bővült a légiflotta).

A kazahsztáni Sayat Air egyik gépe (forrás: airliners.net)

A kazahsztáni Sayat Air egyik gépe (forrás: airliners.net)

Az Európai Unió szerint Angola már jó eredményeket ért el a biztonsági feltételek javítása terén. Az uniós bizottság 14 hónappal ezelőtt, míg az ICAO (Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet, amely az ENSZ repüléssel foglalkozó ügynöksége) szakemberei 2008 októberében látogattak el a nyugat-afrikai országba, és a korrekciós intézkedések előrehaladásáról számoltak be. Indonéziában az EU szakemberei idén februárban kezdték meg a vizsgálatot, és lényeges javulást tapasztaltak a repülésbiztonság terén.

a feketelistára felkerült 16 egyedi légi fuvarozó:

Afganisztán – Ariana Afghan Airlines
Észak-Korea – Air Koryo
Kambodzsa – Siem Reap Airways International
Kazahsztán – Air Company Kokshetau, ATMA Airlines, Berkut Air, East Wing, Sayat Air, Starline KZ
Ruanda – Silverback Cargo Freighters
Szudán – Air West
Thaiföld – One Two Go Airlines
Ukrajna
– Motor Sich Airlines, Ukraine Cargo Airways, Ukraine Mediterranean Airlines, Volare Aviation

Az Európai Bizottság a repülésbiztonság további javítása érdekében 2005 novemberében határozott úgy, hogy a nem biztonságosnak tekintett légitársaságok számára megtiltja az európai légtérben való működést. Az európai feketelista felállítását több 2004-es, 2005-ös (görögországi, egyiptomi stb.) légi szerencsétlenség indította el. 2006-ban az unió 92 légitársaságot vett fel a feketelistájára, amelyet azóta negyedévente újítanak meg. A légitársaságokat egyébként az unió az európai repülőtereken alkalmazott ellenőrzések alapján vizsgálja, a repülési tiltólistáról csak a biztonság javítása révén lehet lekerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik