Nagyvilág

Az európai püspök is szavazásra buzdít

Fontos részt venni és alaposan átgondolt döntést hozni az európai parlamenti (EP) választásokon - áll az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa (COMECE) és az Európai Katolikus Információs Központ (OCIPE) magyarországi irodájának közleményében.

Véleményük szerint ezt akkor is meg kell tenni, ha “a szavazás csak egy alkalmat jelent, és nem önmagában a demokrácia teljes kifejeződését”. Minden kereszténynek nemcsak joga, de felelőssége is az aktív részvétel Európa közéletében azáltal, hogy választási jogát gyakorolja – mutattak rá.

Mint írták, a keresztények részvétele elengedhetetlen ahhoz, hogy az unió a közjót szolgálja és az emberek alapvető szükségleteit kielégíthesse, hozzátéve, az Európai Parlamentnek támogatnia kell ezeket a törekvéseket.

A közleményben kitértek arra, hogy a megválasztandó EP-képviselőknek gyors lépéseket kell tenniük többi között a szociális biztonságért, a vidékfejlesztésért és a fenntartható mezőgazdaságért, valamint az élelemhez való alapvető jog biztosításáért.

Az Európai Parlament képviselőinek az Európai Unió törvényeivel hozzá kell járulniuk az emberi élet tiszteletben tartásához a fogantatástól a természetes halálig, az egy férfi és egy nő házasságán alapuló családmodell érvényesüléséhez és a munkavállalók szociális jogainak előtérbe helyezéséhez.

Olyan jogszabályokat is kell hozniuk az EP-képviselőknek, melyek a polgárok egészségét, biztonságát és méltóságuk megőrzését, valamint az igazságosság érvényesülését szolgálja az EU és a fejlődő országok kapcsolataiban – mutattak rá.

A COMECE és az OCIPE fontosnak tartja a szolidaritást az EU-ban a fogyatékkal élőkkel, a menedéket keresőkkel és a migránsokkal. Küzdeni kell ezen kívül véleményük szerint az éghajlatváltozás ellen, továbbá összehangolt, következetes EU-külpolitikával segíteni kell a világbéke megteremtését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik