Nagyvilág

Al-Kaida-vezetőket tartóztattak le Olaszországban

A dél-olaszországi Bariban letartóztatták az al-Kaida terrorista hálózat feltételezett vezetőit - közölték az olasz hatóságok.

Az egyaránt francia állampolgárságú Bassam Ayachit és Raphael Marcel Frederic Gendront azzal gyanúsítják, hogy franciaországi és nagy-britanniai terrorakciókra készültek. Mindketten már tavaly november óta őrizetben voltak illegális bevándorlásban való közreműködés címén, miután Bari kikötőjében elfogták őket. A francia és belga terrorizmus-ellenes nyomozások során azonban a szálak elvezettek hozzájuk.

Az olasz ügyészek szerint a két gyanúsított őrizetbe vételük után is terveztek különböző terrorcselekményeket többek között a párizsi Charles De Gaulle nemzetközi repülőtér ellen. Bűnlajstromukon szerepel továbbá olyan emberek toborzása, akiket öngyilkos merényletekre, illetve iraki és afganisztáni harcokra képeztek ki. Mindehhez fejlett informatikai hálózatot is kiépítettek, és a terjesztett propaganda-anyagokat részben az al-Kaidához köthető “Global Islamic Media Front” nevű szervezet készítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik