Külföld

Elfogták a boszniai vezető elrablóit

admin
admin

2009. 04. 11. 16:58

Elfogtak két férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett Ante Jelavic egykori boszniai horvát vezető elrablásában - közölte szombaton a horvát rendőrség.

Ante Jelavicot, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség volt horvát tagját, a boszniai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori elnökét szerdán délután rabolták el Zágrábban, és 24 órán át tartották fogva. Őrzői figyelmetlenségét kihasználva sikerült megszöknie.

A két férfit Zágrábban vették őrizetbe – közölte egy rendőrségi illetékes, akit a HINA horvát hírügynökség idézett. A nyomozás további részleteiről nem adott tájékoztatást.

Jelavicot elrablói a szomszédos Boszniába vitték, ahol az ország középső részén fekvő Rama település környékén tartották fogva – mondta el az egykori politikus helyi lapoknak.

Az eltűnése utáni első órákban Jelavic felesége azt mondta a sajtónak, hogy elrablói egymillió eurós váltságdíjat követelnek férje szabadon engedése fejében. Jelavic közölte, hogy a tettesek zágrábi alvilági személyek voltak.

A kettős, boszniai és horvát állampolgárságú Jelavic 1998 és 2001 között volt Bosznia-Hercegovina kollektív államelnökségének horvát tagja. A 45 éves egykori politikus 2005-ben menekült Horvátországba a boszniai igazságszolgáltatás elől, amely sikkasztás vádjával akarja bíróság elé állítani. 2005-ben egy boszniai bíróság 10 évi börtönre ítélte, de az ítéletet 2006 júliusában megsemmisítették, és perújrafelvételt rendeltek el. Az új eljárás azonban még nem kezdődött meg.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.