Nagyvilág

Bíróság előtt a mumbai terrortámadás elkövetője

Megkezdődött Indiában a tavalyi mumbai terrortámadás egyetlen életben maradt merénylőjének bírósági tárgyalása. A 21 éves vádlottat biztonsági okokból videokonferencia segítségével hallgatták ki.

Mohammed Adzsmal Kaszab újra megerősítette a tárgyalás első napján, hogy pakisztáni állampolgár, és beleegyezett abba, hogy hivatalból kirendelt ügyvéd lássa el a védelmét.

A férfit többrendbeli gyilkossággal vádolják és azzal, hogy „háborút vívott” India ellen. Kilenc társát megölték az indiai biztonsági erők a terroristák által elfoglalt épületek három napig tartó ostromában, amely összesen 164 emberéletet követelt. Ha bűnösnek találják, Kaszabra halálbüntetést is kiszabhatnak Indiában.

A novemberi támadások végrehajtásával a Laskar-e-Taiba (a Tiszták Hadserege) nevű betiltott pakisztáni iszlamista fegyveres csoportot gyanúsítják. India kezdettől fogva azt állította, hogy a terroristák a pakisztáni titkosszolgálatok támogatását élvezték. Iszlámábád ezt tagadta, de februárban annyit elismert, hogy a merényletek egy részét pakisztáni földön tervelték ki. Az ügyben a pakisztáni hatóságok is nyomozást indítottak, és őrizetbe is vettek néhány iszlamista vezetőt.

Az ügyben eljáró ügyész korábban azt közölte, hogy a tárgyalást várhatóan 3-6 hónapon belül befejezik, ami kivételesen gyors eljárásnak számítana Indiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik