Nagyvilág

Tőkés lehet az RMDSZ listavezetője

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az első helyet ajánlja fel saját listáján Tőkés Lászlónak a júniusi európai parlamenti választásokon - mondta pénteken Marosvásárhelyen Markó Béla, a szövetség elnöke.

Tőkés László református püspök, aki jelenleg is európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként találkozott Markó Bélával. A tanácskozáson a két szervezet más vezetői is részt vettek.

Markó Béla a találkozó után a sajtó képviselőinek elmondta: a Tőkés által kezdeményezett megbeszélés folytatása annak a párbeszédnek, amelyet még a novemberi parlamenti választások előtt kezdtek meg, de aztán a párbeszéd nem abbamaradt.
Ezúttal is a két szervezet közötti együttműködés formáiról beszéltek, annak érdekében, hogy minél teljesebb legyen a romániai magyarság egysége – tette hozzá Markó.

Új alapokra helyeznék az együttműködést

Az RMDSZ javasolta: alakítsák ki az RMDSZ és az EMNT együttműködésének szervezeti kereteit, bevonva más szervezeteket is, és hozzák létre azt az erdélyi magyar politikai egyeztető fórumot, amelynek alapelveit már kidolgozták. Markó további konzultációkat szorgalmazott.

A másik javaslat értelmében a júniusban esedékes európai parlamenti választásokra az RMDSZ a saját égisze alatt összeállítandó választási lista első helyét ajánlja fel Tőkés Lászlónak. Markó szerint ez a magyar összefogást tükrözné, noha formailag és jogilag is az RMDSZ listájáról lenne szó.

Tőkés emlékeztetett arra, hogy az év elején javasolta: próbáljanak változtatni a jelenlegi helyzeten, legyen komoly összefogás az erdélyi magyarságon belül. Ezért örömének adott hangot a mostani találkozóval kapcsolatban. Közölte: a megbeszélésen az EMNT az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) azonnali megalakítását sürgette, emlékeztetve arra, hogy az erről szóló megegyezés dokumentumát már több mint egy éve kidolgozták.

Tőkés nem adja fel elveit

A püspök leszögezte, hogy az általa előterjesztett javaslat szerint a “nemzeti összefogás” listáját kellene létrehozni, amely pártok feletti státust élvezne. A lista legfeljebb jogi értelemben kötődne az RMDSZ-hez, de megnevezésében tartalmaznia kellene a “nemzeti” vagy a “magyar összefogás” meghatározást – mondta Tőkés, aki szerint tárgyalópartnerei ettől elzárkóztak, kizárólag a nevében is az RMDSZ-t megjelenítő listában gondolkodnak.

“Megtisztelő számomra az RMDSZ javaslata, de nem akarom egy európai parlamenti helyért feladni elveimet” – fogalmazott a püspök. “Márpedig Brüsszelből nézve nincs esélyünk hatékonyan képviselni az autonómiát, ha nem fogunk össze” – fűzte hozzá. Szerinte a pártlistáról, illetve a nemzeti összefogás listájáról szóló elképzelés ütközik, még ha nem is áll szöges ellentétben egymással.

A felek megegyeztek abban, hogy még az RMDSZ “miniparlamentjének”, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) február 14-i ülése előtt, február 12-én ismét közös asztalhoz ülnek, hogy tisztázzák, sikerül-e nyélbe ütni az egyezséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik