Nagyvilág

Washingtoni szankciók bin Ladenre

Pénzügyi szankciókat vezetett be Washington Oszama bin Laden egyik fia, illetve az al-Kaida terrorszervezet három másik tagja ellen.

Az amerikai pénzügyminisztérium azt közölte helyi idő szerint pénteken, hogy a korlátozások Szaad bin Ladenre, illetve az al-Kaida három másik vezetőjére vonatkoznak: ketten közülük egyiptomiak, illetve egyikük jemeni, és közeli kapcsolatban áll Oszama bin Ladennel, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjével. A tárca tájékoztatása szerint mindnyájan részt vesznek az al-Kaida terrorcselekményeiben, és valami módon kapcsolatban állnak Iránnal.

Az amerikai hatóságok befagyasztják a szóban forgó személyek bankszámláit amerikai bankokban, amennyiben találnak ilyeneket. Emellett az amerikai állampolgároknak tilos ezentúl bármilyen üzleti kapcsolatot teremteniük velük.

Oszama bin Laden fia, Szaad bin Laden részt vett az al-Kaida kulcsfontosságú döntéseinek meghozatalában, és a szervezet azon szűk csoportjához tartozott, amely Iránból irányította az al-Kaidát.

Szaadra hárult például az a feladat 2001 végén, hogy átszállítsa a népes Laden családot – Oszamának állítólag 19 gyereke van – Afganisztánból Iránba, miután az amerikai hadsereg megkezdte afganisztáni hadműveletét. Az iráni hatóságok 2003-ban letartóztatták Szaadot, de Washington szerint nem kizárt, hogy az illető már tavaly szeptember óta szabadlábon van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik