Nagyvilág

Tömegesen mehetnek nyugdíjba a romániai magyartanárok

Romániában egy decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet miatt számos magyar nyelvet és irodalmat oktató nyugdíjas tanár elhagyhatja a pályát, ha a fizetése helyett a nyugdíjat választja - írja a bukaresti Új Magyar Szó.

A román kormány bírálatok kereszttüzébe került a másfél héttel ezelőtt hatályba lépett sürgősségi kormányrendelete miatt, amelyben két hetet adott a közintézményeknél és állami vállalatoknál újra munkát vállaló nyugdíjasoknak, hogy eldöntsék: vagy a fizetésükről vagy a nyugdíjukról mondanak le.

Pető Csilla Bihar megyei RMDSZ-es képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövedelemhalmozást tiltó jogszabály a megyében megszűnéssel fenyegeti a magyar nyelv- és irodalomtanítást. A képviselő a napilapnak nyilatkozva elmondta: ha Biharban a 92 magyartanárból 61-en távoznak, nem lesz, aki az érettségire felkészíti a diákokat.

Elmondása szerint a tanügyben dolgozó nyugdíjasok nem fognak lemondani a nyugdíjukról, mivel a megbízási szerződéssel megtartott órákért jóval kevesebbet kaphatnak, mint hivatalos alkalmazotti minőségükben.

Bánházi Emőke Csilla, a bukaresti oktatási tárca kisebbségi főosztályának magyar szakos referense szerint viszont a 92 Bihar megyei magyartanár közül csak 25 nyugdíjas, közülük heten óraadók.

Háromszéken számszerűen nem látványos a nyugdíjas pedagógusok részvétele az oktatásban, de többen közülük végzős osztályokban tanítanak – szögezte le a Háromszék című újságnak Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő. Hozzátette: negyvenegyen főállásban, hatvanöten óraadóként oktatnak, tanév közben nehéz a pótlásuk, a szakoktatásban pedig helyettesíthetetlenek a jól képzett pedagógusok.

A feszültségeket az keltette, hogy a “fűnyíró” elvét akarják alkalmazni a pedagógusokra és az egészségügyi dolgozókra is, vagyis azokra szakmákra, amelyek egyáltalán nem dúskálnak a pénzben, és amelyekben nagy a szakemberhiány. Sokak szerint az oktatásügy egészét felkavarná, ha hirtelen pótolni kellene hatezer nyugdíjas pedagógust, mivel kevés fiatal választja az amúgy is szerényen javadalmazó tanári foglalkozást Romániában – írja az Új Magyar Szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik