Nagyvilág

Igor Slobodník lehet Kubis utóda

Várhatóan Igor Slobodník karrierdiplomata lesz az új szlovák külügyminiszter - írta szombaton a pozsonyi Pravda című napilap jól értesült magas rangú külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

A 46 éves Slobodník az egyetem elvégzése után újságíró volt, majd 1992-től a diplomáciában dolgozik, s jelenleg a szlovák külügyminisztérium politikai osztályának igazgatója. „Robert Fico (kormányfő) két jelöltet mérlegelt. Maros Sefcovicot, Szlovákia európai uniós nagykövetét azonban valószínűleg a jövő évben Szlovákia EU-biztosi tisztségébe jelölik” – mondta a lapnak a magát megnevezni nem kívánó forrás. Slobodník véleményét a szerkesztőségnek nem sikerült megszereznie.

Igor Slobodník édesapja Dusan Slobodník irodalomtudós és politikus, aki a Meciar-éra egyik legbefolyásosabb, erősen magyarellenes kulturális minisztere, illetve a parlament külügyi bizottságának az elnöke volt.

Ján Kubis jelenlegi külügyminiszter januárban távozik tisztségéből, és Genfben az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának végrehajtó titkára lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik