Nagyvilág

Oroszok lőttek a lengyel elnökre?

A dél-oszétiai biztonsági erők lövéseket adtak le a levegőbe, amikor a grúz és a lengyel államfő gépkocsioszlopa vasárnap megközelítette a Grúziához tartozó szakadár terület határát. Emiatt a konvoj visszafordult Tbiliszibe - közölte egy szemtanú.

A grúz elnöki hivatal szóvivője – aki nem volt ott a helyszínen – közölte, hogy a szakadár terület határát őrző orosz katonák adták le a lövéseket. Miheil Szaakasvili grúz és Lech Kaczynski lengyel elnök „éppen egy ellenőrzőpontot látogatott meg Ahalgori város közelében, amikor az oroszok elkezdtek lőni” – közölte a grúz elnöki szóvivő. „Az elnökök azonnal elhagyták a helyszínt. Nem érte őket bántódás”. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a lövésekkel a konvojt vették-e célba – tette hozzá.

Testőrök gyűrűjében az elnöki autó (MTI)

Testőrök gyűrűjében az elnöki autó (MTI)

Egy szemtanú, aki az elnöki menetben utazott, elmondta, hogy az ellenőrzőpontnál szolgálatot teljesítő, egyenruhás déloszétok figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, amikor a konvoj 30 méterre megközelítette Grúzia és Dél-Oszétia tényleges határát. Davit Bakradze grúz parlamenti elnök Tbilisziben arról tájékozatta az újságírókat, hogy az elnököket szállító konvojra lövéseket adtak le az ahalgori körzetből, amelyet a déloszét erők és az orosz csapatok ellenőriznek. Szaakasvili és Kaczynski elnök a kaszpszki körzetben tartózkodott éppen, amelyet a grúz fél ellenőriz – mondta.

Az augusztusi grúz-orosz háború alatt és után a kaszpszki körzetben kapott átmeneti menedéket azoknak a lakosoknak egy része, akik Chinvaliból, Dél-Oszétia fővárosából menekültek Grúziába. Az elnökök a menekülteknél tett látogatást követően az adminisztratív határnál kialakult helyzettel és a grúz rendőrség tevékenységével kívántak volna megismerkedni – mondta a parlamenti elnök. A moszkvai katonai vezetés visszautasította Tbiliszi vádját. Orosz katonáknak nem volt közük az incidenshez – szögezték le.

A déloszét védelmi minisztérium szóvivője pedig azt mondta: a grúz fél vádja szándékosan félrevezető. Kaczynski a rózsás forradalom ötödik évfordulójára utazott Grúziába. A Grúziának Dél-Oszétiával, illetve a másik grúziai szakadár területtel, Abháziával közös tényleges határa mentén húzódó ütközőövezetben – amelyben az Európai Uniónak több mint kétszáz megfigyelője teljesít szolgálatot – mindennaposak a lövöldözések és a robbantások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik