Nagyvilág

Gasparovic nem tud a szlovákiai magyarok feléről

Ivan Gasparovic szlovák államfő vasárnapi nyilatkozata szerint a szlovákiai magyarok lélekszáma nem ötszázezer, hanem úgy háromszázezerig terjed. A legutóbbi, 2001-es népszámlálás hivatalos adatai szerint 520 528 magyar nemzetiségű állampolgár él Szlovákiában.

A szlovák államfő vasárnap a pozsonyi közszolgálati televízió vendégeként mondott véleményt a magyar-szlovák viszonyban kialakult állapotokról, s mint korábban, ezúttal sem határolódott el Ján Slota magyarellenes kijelentéseitől, mert szerinte Slota csak “a magyar fél lépéseire reagál”.

Az elnök ugyanitt úgy nyilatkozott, hogy Göncz Kinga magyar külügyminiszter (Pozsonyt) “utasító” lépése ésszerűtlen volt, s a magyar fél, mint olyan, ezúttal is “olajat öntött a tűzre” a kétoldalú kapcsolatokban. Ezzel szemben Gasparovic szerint Szlovákia “talán 100 százalékot is meghaladóan teljesíti” a Magyarországgal szembeni vállalásait.

A TASR szlovák hírügynökség tudósítása szerint a szlovák elnök azt mondta, hogy “Szlovákiában nem félmillió magyar él, hanem úgy 300 ezerig terjed a számuk”.

Gasparovic a magyarok szempontjából elfogadhatatlan tankönyveket “a szlovák törvényeket követő kiadványoknak” nevezte. A magyar iskolák “kiéheztetésének” kérdésében az elnök védelmébe vette a szlovák vidékfejlesztési tárcát, amely valójában mindössze csak “egy fél magyar iskolának”, a magyar-szlovák nyelvű ógyallai zeneiskolának juttatott az iskolafejlesztésre szánt uniós támogatásokból. Gasparovic úgy próbált érvelni: ha egy iskolaépület omladozik, akkor oda megy a pénz, függetlenül attól, hogy az épületben milyen nyelven tanítanak. A szlovák államfő ugyanakkor bírálta a leányfalui önkormányzatot, amiért a szlovákiai magyarok uniós védelmét sürgető szándékkal a magyarországi településen egyelőre nem használják az EU zászlóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik