Nagyvilág

A terror elleni háború erősíti az al-Kaidát?

Az Egyesült Államok által a „terror ellen meghirdetett háborúnak” semmi hatása nem volt az al-Kaidára, sőt, inkább erősítette a terrorszervezetet – áll a BBC által a világ 23 országában 24 ezer ember megkérdezésével készített felmérésben.

A megkérdezettek 29 százaléka szerint a George W. Bush által 2001-ben meghirdetett terror elleni háborúnak semmilyen hatása nem volt az iszlám milicista hálózatra, 30 százalékuk szerint az Egyesült Államok törekvései éppen ellenkező hatást váltottak ki, és az al-Kaidát erősítették. Általánosságban megállapítható, hogy a BBC-felmérésben részt vevő nemzetek többsége Pakisztán és Egyiptom kivételével negatív véleményen volt az al-Kaida jelenlegi tevékenységével kapcsolatban.

Arról a kérdésről, hogy ki nyeri az Egyesült Államok és az al-Kaida közti háborút, a megkérdezettek 49 százaléka válaszolta, hogy egyik fél sem kerülhet ki győztesen, 22 százalék az Egyesült Államok, 10 százalék az al-Kaida győzelmére utaló jeleket vélt felfedezni.

A felmérés alapján úgy tűnik, hogy az emberek többsége egyfajta patthelyzetként tekint az al-Kaida, és általában a terror elleni küzdelemre – vonja le a következtetést Rob Watson, a BBC védelmi szakértője. 23 országra kivetítve mindössze 22 százalék érzi úgy, hogy az al-Kaida meggyengült az amerikaiak erőfeszítésének köszönhetően, ez az arány az Egyesült Államokban 34 százalék.

A riport adatai aggodalomra adnak okot a pakisztáni és az egyiptomi kormány tevékenységével kapcsolatban – hívja fel a figyelmet a szakértő. Az egyiptomiak 60 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy pozitívan, vagy „változóan” viszonyul az al-Kaidához és annak tevékenységéhez. Érdemes figyelni arra is, hogy a terrorszervezet vezetői között továbbra is sok egyiptomi található.

Hasonló jelenség tapasztalható Pakisztánban is, ahol a megkérdezettek csupán 19 százaléka volt negatív véleménnyel Oszama bin Laden terrorhálózatáról. A felmérést készítő Globescan munkatársa, Doug Miller szerint a Pakisztánban és Egyiptomban gyűjtött adatok újabb bizonyítékai annak, hogy az Egyesült Államok terror elleni harca „nem győzött meg mindenkit”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik