Nagyvilág

A Nyugat elutasítja Dél-Oszétia és Abházia elismerését

Első reagálásaikban határozottan elutasítják a nyugati országok és a legtekintélyesebb európai szervezetek Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének orosz elismerését.

Párizs sajnálatosnak nevezte a moszkvai lépést, és közölte, hogy az Európai Unió soros elnökeként közös elítélő nyilatkozatot fogalmaz. A brit kormány a “kategorikus elutasítást” hangsúlyozta, mert a lépés ellentétben áll az ENSZ Biztonsági Tanácsában többször is vállalt kötelezettségekkel, amelyeket Moszkva is elfogadott.

A svéd külügyminiszter “a nemzetközi jog szándékos megsértéséről beszélt”. Angela Merkel német kancellár szerint “elfogadhatatlan” a döntés. Franco Frattini olasz külügyminiszter “egyoldalúnak” ítélte Moszkva döntését, amelyet “a nemzetközi jog nem támaszt alá,” s amely “komoly veszélyt jelent mindannyiunkra”. A nyilatkozók hangoztatták elkötelezettségüket Grúzia területi egysége mellett.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szintén “sajnálatosnak” minősítette Moszkva lépését, és közölte, hogy az Egyesült Államok az ENSZ-ben meg fog vétózni minden kísérletet e területek státusának megváltoztatására. “Rendkívül szerencsétlen, hogy Moszkva elébe vágott a területek jövőjéről szóló nemzetközi tárgyalásoknak” – jelentette ki, hozzátéve, hogy (Dmitrij) “Medvegyev (orosz elnök) továbbra sem tartja be azt, amit Oroszország írásban vállalt”.

A közvetlenül érintett Grúzia szerint az elismerés e két grúz terület “leplezetlen annexiójával ér fel”.

Az Európai Unió (EU) Grúzia területi egységét támogatja – jelentette ki az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek Christina Gallach, Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője.

Az Európai Bizottság szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy az EU Grúzia területi egységéért száll síkra. A szóvivő szerint a két szakadár grúziai régió függetlenségének elismeréséről hozott moszkvai döntés kihathat az EU-orosz kapcsolatokra, és meghatározó jelentőségű lesz a szeptember elsejére Brüsszelbe tervezett rendkívüli EU-csúcstalálkozón.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros finn elnöksége elítélte Abházia és Dél-Oszétia elismerését. Alexander Stubb finn külügyminiszter közleményében hangsúlyozta: az orosz döntés sérti az EBESZ alapelveit, s a szervezet minden tagállamához hasonlóan Oroszország is kötelezettséget vállalt arra, hogy tiszteletben tartja más országok szuverenitását és területi épségét.

Stubb egyúttal leszögezte: Oroszországnak azonnal vissza kell vonnia csapatait Grúziából, és tiszteletben kell tartania a (grúzokkal kötött) tűzszüneti megállapodást. Az EBESZ továbbra is figyelemmel kíséri e megállapodás végrehajtását, és kész további segítséget nyújtani a térségbeli helyzet megszilárdításához – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik