Nagyvilág

Amerikai katonák harcoltak Grúziában?

Az Egyesült Államok helyi idő szerint kedden cáfolta, hogy amerikai katonák harcolnának a grúz erők oldalán, illetve több amerikai katona elesett volna a harcokban, mint ahogyan azt az orosz NATO-nagykövet állította.

“Mindenki jelen van és egészséges” – közölte Elizabeth Hibner alezredes, a Pentagon egyik szóvivője.Kedden Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó NATO-képviselője nem zárta ki, hogy amerikai katonák harcolnak a grúz erők oldalán, de állítását nem tudta bizonyítani. Rogozin brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy legalább 127 amerikai katonai kiképző volt Grúziában a konfliktus kezdete előtt.

A nagykövet azt nem tudta megmondani, hogy a harcok kitörésekor a kaukázusi országban voltak-e még, de – mint mondta – “az elesettek között sötét bőrű grúzokat találtak”. Hozzátette: ha kell, DNS vizsgálatokat is végeznek. Hibner alezredes közölte, hogy a mintegy 130 amerikai kiképző azért tartózkodott Grúziában, hogy az Irakba indítandó katonákat képezze ki.

Pentagoni illetékesek szerint kedden kevesebb mint 95 amerikai katona tartózkodott Grúziában, miután 35 polgári alkalmazott elhagyta a hét végén az országot.

Az orosz katonai titkosszolgálatok egyik magas rangú képviselője hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökségnek arról beszélt, hogy az információik szerint amerikai katonai szakértők irányítása alatt mintegy 2500-3000 zsoldos is harcol a grúz katonák oldalán az orosz békefenntartók ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik