Nagyvilág

Hosszú és véres lehet az orosz-grúz háború

A felek most még visszaléphetnek, de hosszú és véres háború is következhet Dél-Oszétiában - vélik szakértők. Oroszország 150 tankkal vonult be Grúziába és vadászgépek is bombáztak, a grúzok több orosz békefenntartót is lelőttek. Már 1400 halottról beszélnek.

Oroszország 150 tankkal bevonult Grúziába, a szakadár Dél-Oszétia területére, vadászgépeik pedig bombáztak – számolt be a CNN. Mint Szaakasvili grúz elnök a CNN-nek adott interjújában elmondta, hazája védekezik az orosz agresszió ellen. Az elnök szerint orosz vadászgépek a civil lakosságot támadják. Egy péntek délutáni beszédében azt mondta: ellenőrzésük alatt tartják Dél-Oszétiát. A dél-oszétokat pedig azzal vádolta meg, hogy el akarnak szakadni és Oroszországhoz csatlakozni.

Oroszország viszont azzal indokolja az akciót, hogy orosz katonák (az ott állomásozó békefenntartók) és civilek haltak meg. Abházia és Dél-Oszétia ugyanis orosz segítséggel vívták meg függetlenségi háborújukat a ’90-es években, és valamennyien orosz állampolgárságot is kaptak, ezért hivatkozik Moszkva polgárai védelmére.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov úgy nyilatkozott, tudomásukra jutott, hogy Dél-Oszétia egyes településein etnikai tisztogatás volt – írja a BBC.

Mint az olimpiai játékok megnyitóján résztvevő Dmitrij Medvegyev elnök kifejtette, Oroszország nem fogja büntetlenül hagyni, hogy polgáraikat megölték. “Az én feladatom, mint orosz elnök, hogy megvédjem az orosz polgárokat, bárhol is legyenek” – fogalmazott az Interfax hírügynökségnek.

A grúz offenzíva során Dél-Oszétiában 1400 ember veszítette életét – közölte pénteken a déloszét elnök, Eduard Kokojti, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett.

Orosz tankok Dél-Oszétiában (Fotó: MTI)

Orosz tankok Dél-Oszétiában (Fotó: MTI)

A grúz csapatok pénteken hadműveletet indítottak “az alkotmányos rend helyreállítására” a szakadár területen – nyilatkozta Mamuka Kurasvili grúz tábornok a Rusztavi 2 tévéállomásnak. A város központjában több épület lángolt. Leégett a parlament épülete, megrongálódott a kormányzati épületegyüttes, kigyulladt több emeletes lakóház és más építmény a belvárosban.

Az abházok segíteni akarnak

Az abház hatóságok mindent tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsék a testvéri oszét népet és megóvják saját biztonságukat – jelentette ki az abház televízióban Szergej Samba, a hivatalosan Grúziához tartozó szakadár Abházia külügyminisztere.

Samba az abház nemzetbiztonsági tanács ülése után, Ocsamcsirában beszélt erről, ahol a szakadár terület fegyveres erőinek keleti hadseregcsoportja állomásozik. A keleti hadseregcsoportot fokozott harckészültségbe helyezték, egységei felvonultak a grúz határ térségéig, de megálltak a békefenntartó erők által ellenőrzött övezet határán.

Halálos áldozatok

A Chinvaliban állomásozó orosz békefenntartók szóvivője azt mondta az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy három katonájuk megsebesült és főhadiszállásuk megrongálódott a székhely elleni grúz tüzérségi támadásban. Később már azt közölte a békefenntartók parancsnoksága, hogy a grúz erők tűz alatt tartják az orosz békefenntartók laktanyáját, s hogy a közvetlen tüzérségi vagy rakétacsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei vannak.

Az Interfax szerint a grúz erők betörtek péntek reggel Chinvaliba azt követően, hogy egész éjszaka a szeparatista erőket támadták. A hírügynökség helyszíni tudósítója szerint heves harcok folynak a város déli részén. Ezt megerősítette Eduard Kokojti déloszét elnök is.

Ellentmondanak egymásnak

Az oszét fegyveres erők teljes ellenőrzésük alatt tartják Chinvalit, Dél-Oszétia fővárosát – jelentette be a szakadár kormány szóvivője péntek este. Chinvali egész városa Dél-Oszétia önvédelmi erőinek ellenőrzése alatt áll a jelen pillanatban (közép-európai idő szerint 20:25 órakor) – mondta Irina Gaglojeva, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett.
A grúz fél kísérleteket tesz Chinvali déli peremvárosainak elfoglalására, folynak a harcok – tette hozzá.

Előzőleg Mihail Szaakasvili grúz elnök pontosan az ellenkezőjét jelentette be: majdnem egész Dél-Oszétia, benne Chinvali grúz elfoglalásáról beszélt a televízióban. Az orosz békefenntartók parancsnoksága az utolsó jelentésében ádáz harcokról adott hírt a fővárostól délre.

Kihasználták az alkalmat

Svante Cornell Grúzia-szakértő, a stockholmi Institute for Security and Development Policy munkatársa szerint a mostani fegyveres válság kirobbanását Koszovó függetlenné válásával, a NATO bukaresti csúcstalálkozójával és némileg az Oroszországban lezajlott belső hatalomváltással lehet összefüggésbe hozni. Februárban orosz diplomaták Koszovó státusához hasonlították az abház és a déloszét szeparatista területek jogállását.

Cornell szerint Oroszország felismerte: Európa jelenleg vonakodik attól, hogy magára haragítsa Moszkvát, az Egyesült Államok pedig éppen a közelgő elnökválasztással van elfoglalva, és kihasználta ezt a kedvező pillnatot a magabiztos fellépésre Dél-Oszétiában. Függetlenül attól, hogy közvetlenül melyik fél indította el a most zajló eseményeket, Oroszország álláspontja világos: nem is próbálja leplezni, hogy ellenőrzése alá akarja vonni a vitatott területeket – vélekedett a szakértő.

Pavel Felgenhauer biztonsági elemző szerint, ha Oroszország intenzív bevatkozást tervez, akkor a térségben hosszú, véres háborúra kell felkészülni, amelynek ebben a pillanatban lehetetlen megjósolni a kimenetelét. Mindössze egyetlen szárazföldi út köti össze Oroszországot Dél-Oszétiával, nincsenek a térségben a katonai repülőgépek bevetéséhez szükséges felszállóhelyek és a hó várhatóan októbertől májusig lezárja majd a hegyi átjárókat.

Rémálom lehet Moszkvának

A szakértő szerint, mivel Dél-Oszétia földrajzilag elszigetelt Oroszországtól, “logisztikai rémálom” lenne Moszkva számára ellenőrzés alá vonni és megtartani a szakadár térséget a grúz hadsereggel szemben.

Adam Hug, a Foreign Policy Centre munkatársa úgy vélekedett, hogy most még mindkét félnek lehetősége lenne arra, hogy visszalépjen. Bár fennáll a széles körű fegyveres válság kockázata, egyik oldalnak sem áll érdekében, hogy közelharcra kerüljön sor. A szakértő valószínűtlennek tartja, hogy a jelen körülmények között az Egyesült Államok Grúzia oldalán beavatkozna a válságba.

az eu és az usa tűzszünetet sürget

Az Európai Unió bejelentette pénteken, hogy már dolgozik a grúziai tűzszüneten, és felszólította az ellenfeleket az összecsapások azonnali leállítására. Az Egyesült Államok csatakozott a kezdeményezéshez. Az Európai Unió az összes főszereplővel kapcsolatba lépve tűzszüneten dolgozik, hogy megelőzze a konfliktus kiterjedését” – közölte az unió elnökségét adó Franciaország egy brüsszeli közleményben. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Javier Solana a maga részéről egy sor megbeszélést tartott Szergej Lavrov orosz és Jekatyerina Tkeselasvili grúz külügyminiszterrel – mondta a szóvivője, hozzátéve, hogy az unió kaukázusi különmegbízottja, a svéd Peter Sennby még pénteken Grúziába utazik. Ugyanoda tart Petras Vaitekunas litván külügyminiszter is, hogy a helyszínen tájékozódjék, és az eredményről tájékoztassa uniós partnereit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik