Nagyvilág

Idén sem lesz palesztin-izraeli béke

Az izraeli kormányfő nem hisz abban, hogy még az idén békemegállapodás jöhet létre hazája és a palesztinok között.

A parlament külügyi és védelmi bizottságának zárt ajtók mögötti ülésén felszólalva Ehud Olmert Jeruzsálem jövendő státusát nevezte a tárgyalások legfogósabb kérdésének. “Gyakorlatilag nincs esély arra, hogy az idén megállapodást lehetne elérni róla” – fogalmazott a miniszterelnök kormányforrások szerint.

Nem áthidalhatatlan a szakadék

Olmert kijelentette: olyan mechanizmust akarnak létrehozni, amelynek segítségével hosszú távon kezelni lehet a kérdést mindaddig, amíg sikerül megállapodásra jutni. Ezzel szemben úgy vélekedett, hogy más kulcsfontosságú kérdésekben “nincsen drámai eltérés” az izraeli és a palesztin álláspont között.

Elképzelhetőnek tartotta például, hogy “egyetértés” születhet az 1948-as palesztin menekültek ügyében, és nem tekintette “áthatolhatatlannak” a szakadékot a leendő palesztin állam határaival kapcsolatban sem.

Bush már nem lesz hivatalban

Ez az első eset, hogy Olmert ennyire egyértelműen elismeri: a megállapodás, amelynek keretében a palesztinok az Izrael által annektált Kelet-Jeruzsálem kérdését is rendezni akarják, megvalósíthatatlan ebben a naptári évben.

A tavaly novemberi annapolisi konferencián Izrael és a palesztinok képviselői azt ígérték, mindent megtesznek, hogy George Bush amerikai elnök hivatali ideje alatt, 2008 végéig békét kössenek egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik