Nagyvilág

Megismételtetné az ír népszavazást Sarkozy

Ismét népszavazásra kellene bocsátani Írországban az ott a múlt hónapban referendumon elvetett lisszaboni szerződést. Párizs meg fogja vétózni az EU további bővítését, amíg nem fogadják el az integrációs szervezet működését áramvonalasító dokumentumot - jelentette ki kedden Nicolas Sarkozy, a soros EU-elnök Franciaország elnöke.

Sarkozy a jövő héten Írországba utazik, hogy tárgyaljon a június 12-i népszavazás eredményéhez vezető okokról és a referendum nyomán előállt helyzet lehetséges megoldásáról.

A Le Monde című párizsi lap szerda délutáni kiadásában azt írta, hogy a franca elnök július 21-én az ír szavazók meggyőzését garantáló javaslatcsomaggal érkezik Dublinba. Az újság értesülése szerint Sarkozy “garantálná” az íreknek, hogy a jelenlegi elképzelésekkel szemben a jövőben továbbra is minden tagállamnak lesz egy-egy képviselője az Európai Bizottságban, és hogy nem vezetik be a többségi döntéshozatalt adózási ügyekben.

Biztosítja továbbá Brian Cowen ír kormányfőt arról, hogy az EU nem foglal állást az írek számára kényes abortuszkérdésben. (Az írek többsége többek között attól való félelmében utasította el júniusban a lisszaboni szerződést, hogy annak nyomán az EU központilag legalizálhatja a mesterséges terhesség-megszakítást.) A francia elnöki hivatal tagadta, hogy Sarkozy kész tervekkel utazna Írországba.

Nicolas Sarkozy azután nyilatkozott, hogy fogadta pártja, a konzervatív Népi Mozgalom Uniója (UMP) parlamenti képviselőit az Elysée-palotában. Megismételte a törvényes bevándorlást ösztönző, de az illegális bevándorlással szemben szigorúbb fellépést előirányzó közös európai uniós bevándorlási szabályok elfogadására és az üzemanyagokra kivetett általános forgalmi adó kulcsának a maximálására vonatkozó javaslatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik