Nagyvilág

Lövöldözés az isztambuli amerikai konzulátuson

Fegyveres támadás érte szerda délelőtt Isztambulban az ottani amerikai konzulátust. Három fegyveres és három rendőr meghalt - közölték a török hatóságok.

A város kormányzója terrortámadásnak minősítette a történteket. Az amerikai nagykövetség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a konzulátus alkalmazottai közül senki sem sérült meg a főbejárat közelében kitört lövöldözésben. Az Európai Bizottság határozottan elítélte a támadást.
Az Egyesült Államok ankarai nagykövete közölte, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket a törökországi amerikai külképviseletek körül.

Vadászpuskákkal lőttek

Szemtanúk elmondása szerint négy fegyveres támadó érkezett egy fehér gépkocsin az Isztambul európai oldalán, Istinye kerületben lévő képviselethez. Hárman kiugrottak az autóból és tüzet nyitottak a konzulátus előtt posztoló rendőrökre. A fegyveresek “közvetlenül” az őrt álló rendőröket vették célba. Egy rendőr a helyszínen életét vesztette, a másik kettő kórházba szállítás után halt bele súlyos sérüléseibe. Egy negyedik rendőr és egy rendőrautó civil sofőrje is megsebesült a hét-nyolc percen át tartó tűzharcban. A fegyveresek azonosítása folyamatban van.

Aykut Cengiz Engin isztambuli ügyész arról számolt be, hogy a támadók pisztolyokkal és vadászpuskákkal voltak felfegyverkezve. Besir Atalay belügyminiszter ankarai sajtóértekezletén megerősítette a hat halottról szóló bejelentést, és úgy fogalmazott, hogy “három terroristával” végeztek, de egyelőre nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy merényletet követtek-e el az amerikai külképviselet ellen.

Szír támadó?

Televíziós híradások szerint a negyedik támadót keresik a hatóságok. Az érintett térséget a rendőrség hermetikusan lezárta, a körzet felett rendőrségi helikopter köröz. A CNN-Türk török hírtelevízió értesülései szerint az egyik fegyveresnek szíriai útlevele volt.

Törökországban az utóbbi években számos fegyveres támadást követtek el többek között maoisták, trockisták, kurd szakadárok és iszlám szélsőségesek. A legsúlyosabb merényletet 2003 novemberében Isztambulban hajtották végre, amikor robbantások célpontja volt két zsinagóga, a brit konzulátus és a brit HSBC bank fiókja. A merényletben 63 ember életét vesztette és több százan megsebesültek. A robbantásokért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik sejtjét tették felelőssé a hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik