Nagyvilág

Életben van az Irakban tavaly elrabolt öt brit

Életben van az Irakban tavaly elrabolt öt brit állampolgár és a hatóságok nagyjából azt is tudják, hogy hol tartják őket fogva - közölte a hét végén az arab ország legmagasabb rangú biztonsági tisztségviselője.

Muvafak ar-Rubáje nemzetbiztonsági tanácsadó a BBC brit tévé- és rádióállomásnak nyilatkozva “nagyon megbízható” értesülésre hivatkozva állította, hogy a több mint egy évvel ezelőtt túszul ejtett britek életben vannak. Rubáje hozzátette, hogy az iraki hatóságok nagyjából fogva tartásuk helyét is ismerik, mindazonáltal a foglyok biztonsága érdekében tartózkodnak a túszejtőkkel szembeni erőszakos fellépéstől.

Peter Moore műszaki tanácsadót és négy testőrét 2007 májusában hurcolták el az iraki pénzügyminisztérium egyik bagdadi épületéből fegyveres emberrablók.

Az al-Arabíja televízió idén februárban bemutatott egy videofelvételt, amelyen állítása szerint az öt brit egyike – egy angolul beszélő, Peter Moore néven bemutatkozó férfi – volt látható. A videoüzenet szerint szabadon bocsátásukért cserébe az Iraki Síita Iszlám Ellenállás elnevezésű csoport kilenc iraki elengedését követelte, akik brit vagy amerikai egységek fogságába estek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik