Nagyvilág

Nem találja atomfegyvereit az USA

"Érzékeny" technológiájú atomfegyver-alkatrészek százainak hollétéről nem tud az amerikai hadsereg a Financial Times szerint. Név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint az eszközök nem kerülhettek illetéktelen országok kezébe.

A londoni gazdasági napilap abból a vizsgálati jelentésből idéz, amelyet a Pentagon készíttetett, miután az amerikai légierőtől véletlenül atomrakéták orrkúpjai kerültek Tajvanra.

A Financial Times által megszerzett, eddig nem publikált részletekből kiderül az is, hogy a légierő több mint ezer egyéb atomfegyver-alkatrésszel sem tud elszámolni.

A lap felidézi, hogy Robert Gates amerikai védelmi miniszter a tajvani ügy kivizsgálásának elmarasztaló eredménye után menesztette a légierő vezérkari főnökét és a légierő-ügyi államtitkárt is.

Nem az első kínos incidens

A Financial Times szerint az eset csak a legutóbbi az amerikai légierő kínos incidenseinek sorában. Az újság emlékeztet arra az esetre, amikor egy amerikai bombázó repülőgép tavaly hat nukleáris robbanótöltetet szállított át az Egyesült Államok területe felett.

A lap idéz egy magas rangú amerikai védelmi minisztériumi illetékest, aki szerint a vizsgálati jelentés “az érzékeny atomrakéta-alkatrészek leltári nyilvántartásával kapcsolatos kérdéseket taglalta”. Az illetékes szerint azonban nincs arra utaló jel, hogy ezek az alkotórészek “olyan országokba kerültek volna, amelyekbe nem lett volna szabad kerülniük”.

Kezelik az ügyet?

Gordon Johndroe, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője nem kommentálta a lap által feltárt részleteket, csak annyit mondott: a Fehér Ház bízik abban, hogy Gates a légierőnél végrehajtott intézkedéseivel “kezeli mindezen ügyeket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik