Nagyvilág

Moszkva-Peking-tengelyen múlik a világ békéje?

Az orosz-kínai stratégiai partnerség a világ stabilitásának kulcsa - jelentette ki szombaton Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Kínai kollégája egyetért ezzel, és mindketten bírálták az Egyesült Államokat.

Medvegyev a pekingi Csinghua (Tsinghua) egyetemen mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a két ország erősíteni kívánja stratégiai partnerségét. Az Egyesült Államokra célozva kijelentette, egyesek nem szeretnék az országaink közötti stratégiai együttműködést, mi azonban tudatában vagyunk annak, hogy ez a kooperáció népeink érdekeit szolgálja, amit megerősítünk, függetlenül attól, hogy ez másoknak tetszik, vagy nem.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő bírálta az amerikai rakétavédelmi terveket, hozzátéve, hogy napjainkban az orosz-kínai kapcsolatok a legfontosabb tényező a stabilitás fenntartásában. Az orosz elnök szólt arról is, hogy mindkét ország erőteljes lépést kíván tenni a jövőbe, és bekerülni a gazdasági fejlődés vezető hatalmai közé. Mindkét ország szeretné javítani lakosságának életkörülményeit, hogy a családok bizalommal tekintsenek a jövőbe.

A hallgatóság állva tapsolta meg Medvegyev beszédét, amelyet az előadó olyan kínai gondolkodók idézeteivel fűszerezett, mint Konfuciusz és Lao-ce.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik