Nagyvilág

Razziáztak Róma legnagyobb nomádtáborában

Mintegy félszáz illegális bevándorlót vett őrizetbe az olasz rendőrség, miután csütörtök hajnalban ellenőrzést tartott Róma legnagyobb nomádtáborában.

Az olasz főváros keleti részén fekvő táborban körülbelül 700 ember él, túlnyomórészt románok, szerbek és bosnyákok. Közülük mintegy félszázan nem tudták bemutatni személyazonossági okmányaikat, ezért bevitték őket a rendőrségre.

Gianni Alemanno, Róma április végén megválasztott új polgármestere, volt neonáci politikus választási kampányában azt ígérte a rómaiaknak, hogy újra „otthon lesznek városukban”, s kiutasít mintegy „20 ezer betelepült külföldit és illegális bevándorlót”, aki szerinte „bűncselekményeket követett el és mégis háborítatlanul él Rómában”.

A Silvio Berlusconi vezetette új jobbközép kormány várhatóan a jövő héten, szerdán fogadja el az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó intézkedéscsomagját. A készülő kormányrendelet bűncselekménynek nyilvánítja és 6 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja az illegális bevándorlást. Az ítéletet legkésőbb a letartóztatástól számított 15 napon belül meg kell hozni és azonnali kiutasítással jár, ha a vádlottat bűnösnek találják.

A kormány intézkedéscsomagja elsősorban a romániai romák ellen irányul, akiket különböző bűntettek elkövetésével vádolnak, amit a jobboldal alaposan ki is használt választási hadjáratában.

Hivatalos adatok szerint hozzávetőlegesen 342 200 román él Olaszországban, a katolikus Caritas segélyszervezet azonban 556 ezerre becsüli számukat, amely azóta ugrott meg, hogy Románia 2007 januárban csatlakozott az Európai Unióhoz.

Roberto Maroni új belügyminiszter, az idegengyűlölő Északi Liga tisztségviselője, csütörtökön találkozik román kollégájával, Cristian Daviddal, hogy megvitassák a román bevándorlók helyzetét és különösen a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket és megelőzésük lehetőségeit.

A Nápoly peremén létesült cigánytáborokat kedden és szerdán háromszor is támadás érte: Molotov-koktélokat dobtak be vagy felgyújtották a telepeket. A táborlakók végül arra kényszerültek, hogy elhagyják a területeket. A legutóbbi erőszakhullámot az váltotta ki, hogy egy fiatal cigánylány állítólag megpróbált elrabolni egy csecsemőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik